Ako posmatrate svoj mozak kao kompjuter, siva masa je hardver, a vaš način razmišljanja softver. Govori vam kako da funkcionišete, u šta da verujete i šta da radite. Kada vrtite program sputavajućih uverenja, ostajete podalje od uspeha, bez svesti da to sami radite. Zato svi psiholozi, savetnici i terapeuti govore da morate promeniti stavove i uverenja, način razmišljanja, da biste nešto promenili u svom životu. Prepoznajete li ovaj program uverenja? 

Ako budem uspešan, niko me neće voleti

To je način na koji vi posmatrate uspešne osobe. Zavidite im, ne sviđaju vam se, verujete da nisu zaslužili taj uspeh i da su na neki nepošten način došli do njega. I ne želite da drugi tako sude o vama. 

Postoji samo određena količina dobrog, koja mora biti u ravnoteži sa lošim

Limitirate svoje domete, prema obrascu da svaka sreća mora koštati neke nesreće i da ako budete mnogo srećni (uspešni, zadovoljni sobom), onda će sigurno uslediti nešto strašno, da bi se postigla ravnoteža. Nasledili ste ovo sujeverno uverenje – to je strah da ćete biti kažnjeni za previše dobrih stvari. 

Nisam dovoljno kompetentan

Možda niste školovani za ono što volite i umete da radite, ali evo nove vesti za vas – mnogi najuspešniji u raznim oblastima, uopšte nisu imali nikakvo akademsko znanje. Čuveni pisci nisu studirali književnost, ni slikari slikarstvo, a mnogi vrhunski muzičari ne znaju da čitaju note. Računa se ono što umete, rezultat. Nikakvo parče papira ne garantuje da neko nešto ume da radi. 

Comments