Prijateljstva su vaše najvažnije (i najzrelije) životne veze i njihov broj je ograničen, ali zato je kvalitet u prvom planu. Prijateljstva vas stalno drže na kursu ka dostizanju onog najboljeg u vama, zato što vas suočavaju sa raznim osećanjima. Ponekad će vas vaši prijatelji izazivati i nervirati, ponekad ćete biti ljubomorni na njihove uspehe, ponekad nećete moći da im pomognete, iako vam se čini da znate šta je najbolje za njih – prijatelji vas stalno uče prihvatanju i proširivanju kapaciteta ljubavi i prihvatanja. Ovo su tipovi prijatelja kakve ne želite da imate – i kakvi ne želite i sami da postanete.

Takmičar

To je prijatelj sa kojim se trenira u teretani, ide na fudbal, ispija se pivo u kafani, prilazi se devojkama u kafiću – ali takmičar „udara recke“ svaki put kad uradi više serija, postigne (odbrani) više golova, popije više piva (i bolje ga podnese), „smuva“ najlepšu curu u društvu. Takmičar ima potrebu za bliskim prijateljem sa kojim će se takmičiti. Njemu treba konkurencija, ali mu više od svega treba pobeda i potvrda. Naizgled, nema ničeg lošeg u tome – barem ne dok takmičar dovoljno često uspeva da bude bolji, u čemu god se takmičio sa svojim prijateljem.

Onaj koji „reklamira“ svoju vezu

Lepo je čuti kad neko hvali svog partnera, ali kad to čini nametljivo, tu nešto nije u redu. Potreba da se ističe najbolja slika (ističe, u smislu, nabija na nos), prosto nije zdrava. Da li su „reklameru“ potrebni prijatelji koji su sami i frustrirani, da bi se osećao dobro, da bi bio siguran da je u boljem položaju od njih i da bi sam sebe uverio da je njegova partnerka najbolja na svetu i najbolji mogući izbor? Prijatelj do čije pažnje (i prisustva) ne možete da dođete od njegove partnerke, nema kapaciteta za prijateljstvo – a možda mu prijatelji i nisu potrebni, jer mu je partnerka i u tom smislu dovoljna.

Huškač (koji podstiče najgore u vama)

Sa nekim osobama se uvek dešava nešto nepredviđeno, odnosno neprijatno – izađete na piće i već posle sat vremena se sa nekim raspravljate, ili se osećate teskobno i pokušavate da se izvučete. Prijatelji koji vas iskušavaju kao „đavolčić na ramenu“ poveravaju vam ogovaranja koja su čuli – o vama, ukazuju vam na nečije ponašanje, tumačeći ga negativno, podstiču vas da „isterujete pravdu“ odnosno, da se zauzmete za nešto do čega vam uopšte nije stalo i uopšte, nastoje da vas uznemire na sve načine. Znaju vaše slabe tačke i zabavljaju se pritiskajući prekidače i gledajući kako se vaše reakcije nižu baš na onaj način, koji su i očekivali. Ovakav prijatelj neće oklevati da se umeša, on je neverovatno dobro obavešten o svemu o čemu vi nemate pojma (i ne zanima vas) i stalno „huška“ i „podbada“ jer voli da vidi svoj uticaj na delu.

Comments