Trkačka sezona 2022. se dugo iščekuje – još od momenta kad je pre dve godine FIA najavila promene, ljubitelji su počeli da broje dane. Prethodna sezona, iako nam je donela novog pobednika, nije bila posebno uzbudljiva kada je inovativnost bolida u pitanju. Gotovo nijedan tim nije promenio ništa drastično na automobilima – iz razloga što su se svi spremali za 2022.

U toku ovog meseca, svi trkački timovi su predstavili svoje automobile za tekuću sezonu, a ljubitelji moto-sporta nisu mogli a da ne primete njihove promene – pojedine vidljive i golim okom. Međutim, nova pravila predstavljaju potpunu revoluciju za Formulu 1 u pogledu bolida. Promene pravila trebalo bi da poboljšaju trke i kreiraju jednake i fer prilike za sve trkače na stazama. Kreirana je klima u kojoj će manji timovi izbaciti velike iz zone komfora.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели FORMULA 1® (@f1)

Kreiranje novog bolida bilo je fokusirano prvenstveno na to da se smanji gubitak sile potiska kod automobila iza. Kad bolid F1 prednjači, onaj koji je iza njega zapravo uvlači “prljav vazduh”, u sportu poznat kao dirty air, zbog kog automobil gubi i do 50% sile potiska. Nova promena u automobilima ovaj gubitak smanjuje na 10% što će omogućiti blisko trkanje i mnogo drame zbog koje, uostalom, i gledamo ovaj sport.

Godina 2022. donosi najveće promene za F1 u prethodnih pola veka

Trkanje se mora podići na sledeći nivo. Ljubitelji Formule 1 već čitavu deceniju prate gotovo identične trke, sa pokojim iznenađenjem sezone kao što je pobeda Pierrea Gaslyja u Monci 2020. godine, dok je ostatak sezone prošao jednolično.

Nova generacija F1 bolida donosi i novu generaciju guma. F1 nastavlja sa Pirelli saradnjom iako su prošle sezone mnogi timovi imali problema s ovom firmom. Godina 2022. donosi veću površinu guma zbog čega će se one manje trošiti u toku trke, što će istovremeno omogućiti lakši protok vazduha oko bolida.

Comments