Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Automobili i tehnologija

Automobilska industrija: Budućnost je počela!

Automobili još uvek ne lete, ali to verovatno nije zato što je to nemoguće, nego zato što je nepraktično i suviše skupo. Kada individualna prevozna sredstva budu letela, verovatno će izgledati sasvim drugačije od automobila. Računajući na to da će se budućnost automobila i dalje odvijati na asfaltu i točkovima, savremeni trendovi usmereni su ka razvoju bezbednosti, raznih pretplatničkih servisa i kompjueterizaciji upravljanja automobilom.

Veštačka inteligencija

Principi robotike polako osvajaju auto-industriju. Veštačka inteligencija simulira ljudske interakcije sa vozilom, na sličan način kao što to čini virutelni asistent za domaćinstva Alexa, ili Siri, asistent za iPhone. Pametni uređaji za navođenje vozila uz pomoć prepoznavanja govora vozača, kao i vizuelne percepcije, u razradi su kod proizvođača kao što su KIA i Hyundai.

Kompanije kao što su BMW, Toyota i Ford najavljuju uvođenje Alexa sistema u svoje modele automobila, ali neke druge, kao što je Mercedes Benz rade na stvaranju sopstvenog AI interfejsa. Dakle, pitanje je vremena kada će lični asistenti postati u svakom vozilu uobičajeni, poput pojasa za zadnja sedišta.

automobilska industrija 1 Automobilska industrija: Budućnost je počela!

Struja umesto benzina

U razvijenim zemljama na svakom većem parkingu postoje “punjači” za vozila na električni pogon, a potražnja za električnim automobilima je sve veća. Na osnovu dosadašnjeg rasta prodaje električnih automobila predviđa se da bi do 2025. godine električna i hibridna vozila mogla da budu zastupljena u globalnoj prodaji automobila sa 40 odsto. To je svakako bliska budućnost, a lako je zamisliti i da će se u daljoj budućnosti sva vozila prebaciti na električni pogon – iz ekoloških razloga, koji sve više postaju nužnost.

Toyota je najavila da će do 2025. godine njihova celokupna proizvodnja biti usmerena isključivo na električne i hibridne automobile, a švedski Volvo najavljuje da će svako vozilo proizvedeno posle 2019. biti električno ili hibridno.

Zbog potrebe za brzinom kretanja, proizvođači sada rade na podizanju voltaže i proizvodnji snažnijih modela električnih automobila, što znači i više elektronike u upravljanju automobilom. Takvu tehnologiju neki proizvođači već primenjuju, kao na primer dva SUV modela – Bentley Bentayga i Porsche Cayenne.

Auto-šofer

Autopilot – tehnologija automatskog upravljanja – najbolji je primer budućnosti automobilske industrije koja je već počela. Koncept automobila bez vozača promovisan je još davne 1939. godine, na General Motors Futurama izložbi u New York-u. Model ovog prvobitnog autonomnog vozila imao je radio-kontrolu i elektromagnetno navođenje, i predstavlja preteču tehnologiji koju razvijaju giganti, kao što su Uber, Lyft, i Googles Waymo.

Uber je svoj prvi automobil sa samostalnim upravljanjem povukao nakon nesreće, ali, na greškama se uči – oblast auto industrije koja se bavi razvijanjem self-driving automobila napreduje. Komapanija Waymo nedavno je lansirala svoju aplikaciju za self-driving – servis koji u probnom periodu nudi celodnevnu uslugu prevoza odabranoj grupi korisnika u Feniksu (SAD), sa planom da dalje proširi svoje usluge.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice