U izboru za Međunarodni motor godine 2016, Fordov EcoBoost trijumfovao u klasi motora do 1,0 litra zapremine. Ovo je ukupno deveto priznanje za inovativni turbo benzinac, koji je ujedno petu godinu zaredom proglašen za najbolji motor u klasi

Fordov EcoBoost nastavlja sa dominacijom na polju pogonskih agregata i pored sve veće konkurencije. U prestižnom izboru za Međunarodni motor godine 2016, žiri sastavljen od 65 novinara iz 31 države peti put zaredom proglasio je EcoBoost najboljim u klasi motora do 1,0 litra, čime je još jednom potvrđena superiornost ovog agregata. Inovativni trocilindraš sa turbo punjenjem i direktnim ubrizgavanjem može da se pohvali sa čak devet titula uključujući onu za Najbolji novi motor 2012, a što je još važnije, 2014. je postao prvi trostruki uzastopni osvajač priznanja za Međunarodni motor godine u generalnom izboru koji obuhvata sve klase.

Ford EcoBoost EcoBoost OSTAJE najbolji mali motor na svetu

Nastanak EcoBoost motora je promenio pravila igre, a uprskos tome što su u međuvremenu mnogi konkurenti krenuli njegovim stopama, on već pet godina predstavlja merilo vrednosti u svojoj klasi, kaže Joe Bakaj, potpredsednik razvoja proizvoda u kompaniji Ford Evropa. „Duh inovacija nastavlja da nas inspiriše u potrazi za naprednim rešenjima koja primenjujemo i na polju čistih, efikasnih te snažnih dizel agregata smanjene zapremine“, dodaje Bakaj.

EcoBoost motor zapremine 1,0 litra dolazi u nekoliko verzija – 100 KS, 125 KS i 140 KS, dok u specijalnom modelu za reli takmičenja Fiesta R2 oslobađa 180 konjskih snaga. Interesantno je da verzija od 140 KS ima veću specifičnu snagu u odnosu na zapreminu nego Bugatti Veyron.

Ford 1.0L EcoBoostEng06 EcoBoost OSTAJE najbolji mali motor na svetu

EcoBoost se isporučuje u 72 zemlje širom sveta, a pokreće 11 Ford modela u Evropi – k Fiestu, EcoSport, B-MAX, Focus, C-MAX, Grand C-MAX, Tourneo i Transit Connect, Tourneo i Transit Courier i Mondeo. Tokom prošle godine, svako peto novo vozilo koje je Ford prodao na Starom kontinentu isporučeno je sa 1.0 EcoBoost motorom.

Tehnologija EcoBoost motora sada je implementirana i kod najnovijih dizel motora smanjene zapremine – 2.0 dizel je nedavno lansiran u novom modelu Transit. Kombinacijom turbo punjača male inercije, direktnog ubrizgavanja pod visokim pritiskom, integrisanih usisnih grana te ostalih elemenata sa niskim trenjem postignuto je 13% uštede u potrošnji goriva uz maksimalni obrtni moment na 20 odsto nižim obrtajima.

Ford gama snažnih i efikasnih EcoBoost motora globalno obuhvata i četvorocilindarske jedinice zapremine 1,5 l, 1.6 l, 2,0 l, 2,3 l, kao i V6 od 2,7 i 3,5 litara. Ovaj poslednji se ugrađuje u superautomobil Ford GT, koji će 18. juna ozvaničiti veliki povratak marke Ford na čuvenu trku 24 časa Le Mana.

Comments