“Smart je sjajna ideja za kretanje po gradu. Ideja koja je nezaustavljiva, jer stanje mirovanja posmatra kao izazov, a ne kao prepreku. Ideja koja se uz osmeh suočava sa većim i manjim problemima gradskog saobraćaja.”

14C660 074 Mali auto za veliku zabavu

Ove reči dočekaće vas na novoj prezentaciji dva nova modela brenda smart – fourtwo i fourfour. I ja tu ne bih ništa dodavao. Smart je naprosto sjajno urbano vozilo na koje frknete kad ga preteknete, ali čupate kosu s glave kad se uglavi u prorez između bandere i onog kretena što se parikrao tako da “normalan” auto ne može da stane.

14C661 024 Mali auto za veliku zabavu

U automobil koji je kraći od tri metra stalo je neverovatno mnogo zabave, uzbuđenja, opreme i – što je neverovatno – udobnosti. Ako ste jedan od onih koji tuguju za Fićom, smart fourfour sa svoja četiri sedišta može da ublaži vašu nostalgiju.

Najsavremeniji 3-cilindarski motori od 45 kW/60 ks, 52 kW/71 ks i 66 kW/90 ks obezbeđuju pogonsku snagu, dok se prenos snage vrši preko 5-stepenog manuelnog menjača ili twinamic automatskog menjača sa duplim kvačilom. Nova generacija modela smart biće dostupna na tržištu Evrope u novembru. Cena za smart fortwo sa motorom od 52 kW biće ispod 11,000 evra u Nemačkoj, dok će smart forfour, sa istim motorom, koštati tek oko 600 evra više.

0155 Mali auto za veliku zabavu

Zabava je ključna reč kad je posredi smart. Multimedijalni sistemi su u skladu sa najvišim standardima, sa sveobuhvatnom podrškom za pametne telefone, navigacijom u realnom vremenu i intuitivnim upravljanjem pomoću ekrana osetljivog na dodir. Po prvi put, smart nudi JBL zvučni sistem, koji proizvodi impresivan, pun zvuk. Ovaj sistem poseduje šestokanalno DSP pojačalo (240 W) u modelu fortwo i osmokanalno DSP pojačalo (320 W) u modelu forfour. Ukupno osam (fortwo) odnosno dvanaest (forfour) kvalitetnih zvučnika omogućava izvanredno iskustvo u slušanju muzike.

0217 Mali auto za veliku zabavu

Kao i što je očekivano, smart je hitar i okretan, pravi gradski automobil, sa potrošnjom tek nešto iznad 4 l/100km. Trokraki kožni upravljač je po želji dostupan i u multifunkcionalnoj verziji koja omogućava upravljanje radiom ili uređajem za navigaciju koji su smešteni na sredini instrument table. Prema tome, unutrašnjost odražava vrednosti mlade, aktivne i umrežene generacije.

Budite pametni, vozite smart!

Ranko Trifković

Comments