Mercedes-Benz vam predstavlja nove kompaktne SUV GLA i GLB modele automobila, koji svojim inovativnim karakteristikama zavređuju pažnju svih ljubitelja atraktivnih vozila.

Novi Mercedes-Benz GLA – sportski kompaktni SUV sa brojnim inovacijama

Mercedes-Benz značajno unapređuje kompaktni GLA SUV brojnim inovacijama i obimnijom standardnom opremom. Nova rešetka hladnjaka sa vertikalnim lamelama i horizontalnim rebrima naglašava moćan karakter. Pored toga, poklopac motora sa diskretno sugerisanim grebenima naglašava samopouzdani izgled. Redizajnirani prednji branik sa vizuelnom zaštitom od podvlačenja ukazuje na off-road gene modela GLA.

SUV GLA 4 Novi Mercedes Benz GLA i GLB   kompaktni SUV sa brojnim inovacijama i atraktivnom opremom

Ovome je dodat i modernizovan svetlosni potpis u standardnim LED prednjim farovima visokih performansi i LED zadnjim svetlima. Mercedes-Benz proširuje opseg opcija novom Spectral Blue bojom i četiri dodatna dizajna točkova. U osnovnoj komponenti, novi GLA stoji na 17-inčnim aluminijumskim felnama sa pet krakova u crnoj boji visokog sjaja sa okrenutim površinama visokog sjaja. Dostupni su i opcioni točkovi od 18 do 20 inča

Samostojeći dupli ekran jedan je od vrhunaca značajno unapređenog enterijera. Sada uključuje 7-inčni i 10,25-inčni ekran kao standard za instrument tablu i multimedijalni ekran. Opciono su dostupna dva displeja sa širokim ekranom od 10,25 inča. Oni nude holističko iskustvo visoke tehnologije. Volan trenutne generacije je standardno presvučen kožom; ARTICO imitacija kože je dostupna kao alternativa. Po prvi put je za AMG liniju dostupan i grejani obruč volana.

Pojednostavljena logika ponude sa opsežnom standardnom opremom

Novi GLA je standardno opremljen komfornim sedištima. Tapacirani su ARTICO veštačkom kožom i trodimenzionalno reljefnom tkaninom u crnoj boji. Takođe su opciono dostupni u trendovskoj sivoj boji. Progressive varijanta opreme nudi tri unutrašnje boje: crnu, makijato bež i sivu. U AMG liniji, standardna presvlaka sedišta od ARTICO veštačke kože/mikrovlakana MICROCUT je sada dostupna i u bahia braon boji. Ukupno četiri boje presvlake dostupne su u AMG liniji: crna, bahia braon, siva i nova nijansa crvene paprike u kombinaciji sa crnom. Tkanina za udobno sedište je napravljena od 100% recikliranih materijala. U slučaju ARTICO/MICROCUT presvlake sedišta, ova proporcija je 65% u ogledalu sedišta i 85% u donjoj tkanini.

Mercedes-Benz je značajno unapredio standardnu opremu za modela GLA i još preciznije prilagodio logiku ponude specifičnim željama kupaca. Na primer, pored kožnog volana i LED prednjih farova, osnovna oprema već uključuje Highbeam Assist, rezervnu kameru i USB paket. Od varijante opreme Progressive pa nadalje, kupci dobijaju i Parking paket i Mirror paket. Dalja funkcionalna oprema je povezana u pakete zasnovane na stvarnom ponašanju kupaca. Što se tiče dizajnerskih karakteristika kao što su boje, presvlake, ukrasi i točkovi, zainteresovani mogu individualno konfigurisati vozila.

Poslednja MBUX generacija sa intuitivnim radom i prilagodljivim softverom

GLA sada takođe ima najnoviju generaciju MBUX-a – sa novo dizajniranim stilovima ekrana: dok „Classic“ pruža sve relevantne informacije za vozača, „Sporty“ impresionira dinamičkim brojačem obrtaja. „Discreet“ svodi prikaze na suštinski sadržaj. U kombinaciji sa tri režima navigacije, pomoći i usluga plus 10 svetova boja ambijentalnog svetla, postoje brojne opcije individualizacije. Sve prethodne funkcije kao što su mediji, telefon, vozilo itd. su i dalje dostupne. Njima se može praktično upravljati preko ekrana osetljivog na dodir ili jastučića za prste na volanu.

SUV GLA 3 Novi Mercedes Benz GLA i GLB   kompaktni SUV sa brojnim inovacijama i atraktivnom opremom

Revizija telematskog sistema se fokusirala na novi dizajn i poboljšane performanse. Nova karakteristika je mogućnost bežičnog povezivanja sa pametnim telefonima preko Apple CarPlay-a ili Android Auto Wireless-a. Za dalje povezivanje, GLA sada ima dodatni USB-C port i povećanu snagu USB punjenja. Svi USB portovi su sada osvetljeni.

Aktiviranjem onlajn usluga u aplikaciji Mercedes me, inteligentni glasovni asistent postaje još sposobniji za dijalog i učenje. Sistem upoznaje vozača i pamti njihova tipična podešavanja ili rute. U odgovarajućem trenutku predlaže personalizovani infotejnment, udobnost i funkcije vozila – precizno prilagođene situaciji u vožnji. Vozač može, naravno, da odbije ovu sugestiju sa funkcijom „Do not suggest now“ ili da je trajno izbriše sa „Do not suggest again“. Vozilo će zapamtiti ove želje. Određene radnje se mogu pokrenuti čak i bez izgovaranja “Hey, Mercedes”. Pored toga, glasovni asistent može objasniti funkcije vozila. Audio „Tourguide“ dodaje uzbudljivu karakteristiku putnim informacijama kao deo „MBUX glasovnog asistenta“ kompanije Mercedes me – u početku isključivo u Nemačkoj. Kada se da glasovna komanda „Hey Mercedes, start Tourguide“, MBUX čita zanimljive činjenice o interesantnim mestima duž rute. Sistem reaguje na oko 3.400 smeđih znakova duž nemačkih autoputeva.

Opcioni Burmester® surround sistem zvuka, u kombinaciji sa najnovijom generacijom MBUX-a, sada ima impresivno Dolbi Atmos audio iskustvo, koje muzici daje više prostora, jasnoće i dubine. Pored toga, Dolbi Atmos se prilagođava svakom okruženju za reprodukciju, što znači da obožavaoci mogu da slušaju muziku sa neuporedivom jasnoćom koja odgovara originalnoj viziji umetnika iz studija.

Digitalni dodatak: nove mini-igre

Sa opcionim paketom individualizacije za usluge Mercedes me connect, novi digitalni dodatak takođe ulazi kod modela GLA. Izbor mini-igara posebno razvijenih za ekrane osetljive na dodir i tastere za kontrolu dodira na volanu pretvaraju kompaktni SUV u mobilnu konzolu za igre: oni koji imaju zaustavljanje zbog punjenja ili žele da im brže prođe vreme čekanja mogu da igraju sami ili da se takmiče sa ostalim putnicima. Trenutno su dostupne klasične igre kao što su Sudoku, Shuffle Puck, Pairs, Match 3 i kviz.

Novi GLA modeli takođe napreduju u pogledu bezbednosne pomoći. Nadogradnja paketa pomoći pri vožnji omogućava udobniju kontrolu sistema pomoći pri održavanju trake preko aktivne kontrole upravljanja. Sledeća generacija Parking paketa takođe podržava uzdužno parkiranje. Nudi  se vizualizacija od 360 stepeni za parkiranje uz pomoć kamere. Pomoć pri manevrisanju sa prikolicom je takođe po prvi put dostupna za GLA. Olakšava manevrisanje unazad uz podršku za kameru. Preduslov je kuka za prikolicu sa ESP® stabilizacijom prikolice u kombinaciji sa Parking paketom sa kamerom od 360 stepeni.

Proširen opseg opcija elektrifikovanog pogona

Da bi se dodatno smanjila potrošnja i emisije, benzinski motori u novom GLA su elektrifikovani. Asortiman uključuje četvorocilindrične jedinice sa sedam ili osam brzina DCT menjača sa dvostrukim kvačilom kao standardnom opremom. Blagi hibridi su opremljeni dodatnim napajanjem od 48 volti za starter-generator sa remenskim pogonom. Njegova nakratko dostupna dodatna snaga od 10 kW podržava agilnost pri startovanju ili se koristi za brzo pojačanje. Starter-generator takođe povećava udobnost: pored pokretanja motora sa malim vibracijama i malom bukom, on takođe omogućava iskorišćavanje sa isključenim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Pored toga, rekuperira se tokom procesa kočenja i ubrzanja – i tako snabdeva 12-voltnu mrežu na vozilu kao i 48-voltnu bateriju električnom energijom.

SUV GLA 5 Novi Mercedes Benz GLA i GLB   kompaktni SUV sa brojnim inovacijama i atraktivnom opremom

Više snage i dometa za plug-in hibride

Dalje razvijeni plug-in hibridni pogon modela GLA 250 e (preliminarne brojke: kombinovana potrošnja goriva, ponderisana: 1,4-1,1 l/100 km; kombinovana emisija CO2, ponderisana: 31-24 g/km; kombinovana potrošnja električne energije, ponderisana: 23,8-21,1 kWh/100 km) daje rezultate sa povećanim performansama. Veći sadržaj korisne energije poboljšane visokonaponske baterije takođe dovodi do većeg električnog dometa. Snaga elektromotora je povećana za 5 kW na 80 kW dok je snaga sistema ostala ista. Na strani punjenja i dalje su dostupne tri opcije: pored standarda od 3,7 kW, baterija se sada opciono može puniti naizmeničnom strujom i do 11 kW. Dalje, moguće je punjenje baterije jednosmernom strujom do 22 kW. Ovo dodatno smanjuje vreme punjenja. Mercedes-Benz je takođe ažurirao vizuelizaciju hibridnih funkcija u glavnoj jedinici.

2,0-litarski četvorocilindrični dizel motor kombinuje nesmetan rad i superiornu isporuku snage sa savremenom efikasnošću. Dostupan je u tri nivoa snage i obrtnog momenta. Njegove karakteristike uključuju jednostepeno turbo punjenje sa promenljivom geometrijom turbine. Glava cilindra i kućište radilice su napravljeni od laganog aluminijuma. NANOSLIDE® premaz koji je razvio Mercedes-Benz smanjuje trenje između zida cilindra i čeličnog klipa. Ovo smanjuje potrošnju i emisije.

Novi Mercedes-Benz GLB – prostrani kompaktni SUV sa atraktivnom opremom

Brojne inovacije i opsežnija standardna oprema – Mercedes-Benz čini prostrani GLB kompaktni SUV još privlačnijim za kupce. Redizajnirani prednji branik sa vizuelnom zaštitom podvozja ukazuje na njegove off-road gene. Rešetka hladnjaka SUV-a sa četiri horizontalne lamele i centralnom zvezdom naglašava ovaj utisak. Atletski oblik prednjih krila, sa koherentno modelovanom grafikom sa strane, stvara zanimljivu interakciju svetlosti i senke i vizuelno naglašenu širinu zadnjeg dela.

Novi upečatljivi full-LED farovi i zadnja svetla poboljšavaju izgled, sa rasponom opcija sada proširenim sa četiri dodatna dizajna točkova i novom Spectral Blue Metallic bojom. U osnovnoj komponenti, novi GLB je opremljen 17-inčnim aluminijumskim felnama sa pet duplih krakova u crnoj boji visokog sjaja sa okrenutim površinama visokog sjaja. Međutim, GLB se takođe može konfigurisati sa točkovima od 18 do 20 inča.

SUV GLB 8 Novi Mercedes Benz GLA i GLB   kompaktni SUV sa brojnim inovacijama i atraktivnom opremom

Jedan od vrhunaca značajno unapređenog enterijera je samostojeći dupli ekran. Standardni su ekran od 7 inča i 10,25 inča za odgovarajuću instrument tablu i multimedijalne ekrane, sa dva displeja širokog ekrana od 10,25 inča koja su dostupna kao opcija. Standardni volan trenutne generacije je presvučen kožom, a ARTICO veštačka koža dostupna je na zahtev. Pored toga, za AMG liniju je po prvi put dostupan grejani obruč volana.

Pojednostavljena logika ponude sa opsežnom standardnom opremom

Udobna sedišta su standardna u novom GLB-u, ona su tapacirana veštačkom kožom ARTICO i crnom tkaninom sa trodimenzionalnim utiskivanjem. Opciono su dostupni u trendovskoj sivoj boji. Tri boje enterijera – crna, makijato bež i siva – dostupne su u varijanti opreme Progressive. Standardna presvlaka sedišta od ARTICO veštačke kože/mikrovlakana MICROCUT je sada takođe dostupna u bahia braon u AMG liniji, kao i ukupno četiri boje presvlake: crna, bahia braon, siva i nova nijansa crvene paprike u kombinaciji sa crnom. Presvlaka sedišta za udobnost je napravljena od 100% recikliranih materijala, dok je u presvlaci sedišta ARTICO/MICROCUT ova proporcija 65% u ogledalu sedišta i 85% u donjoj tkanini.

Standardna oprema GLB-a je značajno unapređena. Logika ponude je još preciznije prilagođena specifičnim željama kupaca. Osnovna oprema već uključuje Highbeam Assist, kameru za vožnju unazad i USB paket, pored kožnog volana i LED prednjih farova, na primer. Kupci takođe dobijaju Parking paket i Mirror paket od Progressive varijante opreme pa nadalje. Dalja funkcionalna oprema je upakirana u pakete zasnovane na stvarnom ponašanju kupaca, pri čemu kupci mogu pojedinačno da konfigurišu vozila u smislu dizajnerskih karakteristika kao što su boje, presvlake, ukrasi i točkovi.

Intuitivan rad i adaptivni softver u najnovijoj MBUX generaciji

GLB sada ima najnoviju generaciju MBUX sistema sa novodizajniranim stilovima ekrana. „Classic“ pruža sve relevantne informacije za vozača, dok „Sporty“ impresionira dinamičkim brojačem obrtaja. Oni koji žele da se ograniče na suštinski sadržaj mogu izabrati „Discreet“. U kombinaciji sa tri režima navigacije, pomoći i usluga i 10 svetova boja ambijentalnog svetla, kupcima se nudi brojne mogućnosti individualizacije. Sve prethodne funkcije kao što su mediji, telefon ili vozilo su i dalje dostupne i njima se može lako upravljati preko ekrana osetljivog na dodir ili jastučića za prste na volanu.

Novi dizajn i poboljšane performanse bili su glavni fokusi revizije telematskog sistema. Za dalje povezivanje, GLB sada ima dodatni USB-C port i povećanu snagu USB punjenja dok su svi USB portovi osvetljeni. U budućnosti će bežično umrežavanje sa pametnim telefonima biti moguće putem Android Auto Wireless-a ili Apple CarPlay-a.

SUV GLB 6 Novi Mercedes Benz GLA i GLB   kompaktni SUV sa brojnim inovacijama i atraktivnom opremom

Inteligentni glasovni asistent uči sa vama

Mercedes-Benz inteligentni glasovni asistent postaje još sposobniji za dijalog i učenje zahvaljujući onlajn uslugama u aplikaciji Mercedes me koje se mogu aktivirati. Sistem upoznaje vozača i pamti njihova tipična podešavanja ili rute. U odgovarajućem trenutku predlaže personalizovani infotejnment, udobnost i funkcije vozila – precizno prilagođene situaciji u vožnji. Vozač može, naravno, da odbije ovu sugestiju sa funkcijom „Do not suggest now“ ili da je trajno izbriše sa „Do not suggest again“. Vozilo će zapamtiti ove želje. Određene radnje se tako mogu pokrenuti bez potrebe da se kaže „Hey, Mercedes“, a glasovni asistent sada takođe može da objasni funkcije vozila. Kao deo „MBUX Voice Assistant“ kompanije Mercedes me, audio „Tourguide“ dodaje uzbudljivu funkciju putnim informacijama – u početku dostupno samo u Nemačkoj. Kada se da glasovna komanda „ Hey Mercedes, start Tourguide“, MBUx čita zanimljive činjenice o interesantnim mestima duž rute, odgovarajući na otprilike 3.400 smeđih znakova duž nemačkih autoputeva.

Opcioni Burmester® surround sistem sada ima impresivno Dolbi Atmos audio iskustvo u kombinaciji sa najnovijom MBUX generacijom, dajući muzici više prostora, jasnoće i dubine. Sistem se takođe prilagođava svakom okruženju za reprodukciju, što znači da obožavaoci mogu da slušaju muziku sa neuporedivom jasnoćom koja odgovara originalnoj viziji umetnika iz studija.

Mini-igre kao digitalni dodaci

Novi digitalni dodatak je ušao u GLB sa opcionim paketom individualizacije za usluge Mercedes me connect. Izbor mini-igara dizajniranih posebno za ekrane osetljive na dodir i dugmad za kontrolu dodirom na volanu pretvaraju kompaktni SUV u mobilnu konzolu za igru. Igre se mogu igrati sami ili sa saputnicima. Trenutno su dostupne klasične igre kao što su Sudoku, Shuffle Puck, Pairs i Match 3, kao i kviz.

Bezbednosna pomoć je još jedna oblast u kojoj novi GLB blista. Putem aktivne kontrole upravljanja (Active Steering Control), nadogradnja Paketa pomoći pri vožnji omogućava udobniju kontrolu Lane Keeping Assist sistema. Sledeća generacija Parking paketa takođe podržava uzdužno parkiranje sa vizuelizacijom od 360 stepeni za parkiranje uz pomoć kamere. Po prvi put, GLB takođe nudi pomoć pri manevrisanju prikolice, koja olakšava manevrisanje unazad uz podršku kamere. Preduslov je kuka za prikolicu sa ESP® stabilizacijom prikolice u kombinaciji sa Parking paketom sa kamerom od 360 stepeni.

SUV GLB 9 Novi Mercedes Benz GLA i GLB   kompaktni SUV sa brojnim inovacijama i atraktivnom opremom

Još više opcija za elektrifikovanu vožnju

Novi GLB je dostupan u Evropi sa četiri opcije benzinskih i četiri dizel motora. Asortiman uključuje četiri cilindrične jedinice sa sedmo- ili osmostepenim DCT menjačem sa dvostrukim kvačilom kao standardom. Dva najmoćnija benzinska motora standardno dolaze sa varijabilnim 4MATIC pogonom na sva četiri točka.

Da bi se smanjila potrošnja i emisija, svi benzinski agregati su elektrifikovani. Ovi blagi hibridi opremljeni su dodatnim električnim sistemom od 48-volti za starter generator sa remenskim pogonom. Njegova nakratko dostupna dodatna snaga od 10 kW podržava agilno pokretanje i koristi se za brže ubrzanje putem pojačanja. Starter-generator takođe povećava udobnost: pored pokretanja motora sa malim vibracijama i niskim nivoom buke, omogućava iskorenjivanje sa isključenim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Pored toga, oporavlja se tokom kočenja i ubrzanja – i na taj način snabdeva 12-voltnu mrežu na vozilu i 48-voltnu bateriju električnom energijom.

Uglađen rad i vrhunska isporuka snage sa savremenom efikasnošću su obeležja 2,0-litarskog četvorocilindričnog dizel motora. Dostupan je u tri nivoa snage i obrtnog momenta od 85 kW (280 Nm) do 140 kW (400 Nm) i ima jednostepeno turbo punjenje sa promenljivom geometrijom turbine. Glava cilindra i kućište radilice su napravljeni od laganog aluminijuma. NANOSLIDE® premaz koji je razvio Mercedes-Benz smanjuje trenje između zida cilindra i čeličnog klipa i na taj način smanjuje potrošnju i emisije.

Fotografije: Mercedes-Benz

Comments