Nova uredba Vlade Srbije o uvozu novih i polovnih automobila s višim “evro standardima” motora stupiće na snagu od sledeće godine, saznaju Večernje novosti.

Tako će umesto dosadašnje norme “evro 5” za uvoz novih automobila biti propisana “evro 6“, dok će za uvoz polovnih vozila, umesto dosadašnje “evro 3” važiti “evro 4” oznaka motora.

To znači da će dileri polovnih automobila u Srbiji morati da prodaju najnovija vozila, bez čuvenih rasprodaja vozila s lagera, koja ispunjavaju stroge ekološke kriterijume Evrope, dok će uvoznici polovnih automobila moći da pazare samo ona koja su proizvedena nakon 2005. kada je na snagu stupio normativ “evro 4“.

“Teško je prosečnom vozaču da kupi nov auto pa zato godišnje u Srbiji prodamo 20.000 novih i 100.000 polovnih vozila”, kaže Dragan Škrnjić, direktor ARTK Srbija, koja se bavi i prodajom polovnih vozila. “Mislim da vozila neće drastično poskupeti, možda u proseku nekoliko stotina evra, ali će se kupcu to brzo vratiti kroz jeftinije održavanje”, poručio je on.

kola evro 6 Od 2016. samo evro 6, skače cena polovnjacima

Nastavak teksta pročitajte ovde.

Izvor fotografija: businesscamanager.co.uk, polovniautomobili.com

Comments