Iako bi u bukvalnom prevodu na srpski jezik Facebook bila “knjiga lica” sa predpostavkom da se u njoj nalaze fotografije, to ipak neće biti dovoljno za kvalitetan i interesantno kreiran profil na jednoj od najpopularnijih društvenih mreža. Živimo u vreme vizuelne kulture, pa je fotografija postala glavni okidač i mamac uz pomoć koga usmeravamo svoju pažnju. Ipak, kada je Facebook u pitanju, fotografija će, sudeći i po samoj statistici ove društvene mreže, evoluirati u video. Upravo to ovih dana je  objavila i sama društvena mreža na svom blogu, istaknuvši sve veći pomak prema vizualnom sadržaju, pogotovo prema videu.

video logo Slika nije dovoljna   Facebook traži video

U vremenskom periosu od samo godinu dana, broj video postova, po osobi, porastao je za 75% globalno i za 94% u SAD-u. Kako korisnici kreiraju sve više video sadržaja, objavljuju ga i reagiraju na njega, kompozicija news feed-a se menja. Globalno, količina video sadržaja koju kreiraju privatni i poslovni korisnici u news feed-u porasla je za 3,6 puta u godini.

Osim što se svakog dana pregleda milijarda video zapisa, 50% korisnika iz SAD-a svakog dana pregleda bar jedan video zapis, a 76% njih koristi Facebook kako bi otkrivali najnovije video sadržaje. Priznaćete da je ovo dovoljan broj činjenica da i sami počnete da kreirate video zapise. Zar ne?

Comments