Šta je to što nas toliko privlači kod automobila, pa ih ponekad smatramo članovima porodice? Brzina, udobnost, dizajn ili svest da su naš verni pratilac u svakom poduhvatu na koji se otisnemo? Na njih uvek možemo da računamo ako u trenutku želimo da se osamimo, odvezemo na naše omiljeno mesto, ili povedemo porodicu i društvo na avanturu. Otvoren prozor, omiljena pesma na radiju i osećanje slobode koje u tim momentima doživljavamo – zaista možemo nazvati neprocenjivim iskustvom. A još ako ste u prilici da vozite sportski automobil… 

Ljubav prema automobilima traje generacijama unazad i čini nam se da je sve veća, a ovo su sportski automobili osamdesetih koji su, u vidu postera, neizostavno krasili sve spavaće sobe osamdesetih. 

1981 Lotus Esprit Turbo

Ovaj model je postao svetski slavan nakon premijere James Bond filma – For Your Eyes Only. Esprit je predstavljao fascinantnu kombinaciju italijanskog dizajna Giorgetta Giugiara i britanskog inženjeringa Colina Chapmana. Automobil je danas “priuštiv” i košta oko 28.000 dolara, a oni koji su ga vozili kažu da je to “veoma zabavno”. 

1982 Lamborghini Countach

Ovo je iconic poster osamdesetih sa nečuvenim dizajnom koji i danas postiže wow faktor. Ovaj upečatljivi model je postao superstar među automobilima zbog prisutnosti u holivudskim blokbasterima (kao što je The Cannonball Run), a popularnost mu i danas raste, što se može shvatiti i iz njegove cene od 420.000 dolara. 

1983 Porsche 928 

Ovaj model po popularnosti nije zamenio 911, zbog čega su mnogi car fanatici oduševljeni, ali jeste predstavljao deo luksuza osamdesetih. Možemo ga spaziti u kultnom filmu Risky Business, kad su ga vozači opisali kao kombinaciju “vrhunskih performansi i jednostavnog rukovanja sa udobnošću sedana (limuzine)”. Njegova cena je 26.000 dolara, održavanje je, napominju, izrazito skupo, a pojedine varijante ovog modela su i danas vrlo tražene. 

1983 Porsche 911

Mnogi car eksperti tvrde da je pomenuti 911 najlepši sportski automobil ikad napravljen, a to potvrđuje i njegova trajnost. Ne šljašti kao drugi egzotični automobili osamdesetih, ali njegove obline i dalje vrište seks u svakoj generaciji. Cena: 51.000 dolara. 

Pročitajte i ovo: https: iPhone 14 – cena, specifikacije i sve što treba da znate

1986 Mercedes-Benz 560SL Convertible

Pouzdani, skromni, luksuzni model svog vremena, 560SL je sportski automobil koji je jednostavan za vožnju za manje nabusitog vozača. Bio je glavni u popularnoj TV seriji Dallas, priuštiv je i održava kultni status među entuzijastima. Ako želite da pravite svoju automobilsku kolekciju osamdesetih, ovaj model je dobra polazna tačka. Cena: 31.000 dolara.

1988 Porsche 959

Godine 2004, Sports Car International je model 959 svrstao na 1. mesto liste Top Sports Cars of the 1980s. Uopšteno je shvatanje da je “utabao put” svim budućim superautomobilima, pa mu je cena prikladno astronomska, van platnog domašaja mnogih kolekcionara koji sanjaju da poseduju barem jedan model. A cena… neverovatnih milion dolara! 

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Dušan Veselinović    

Comments