Nova iPhone 14 linija telefona donosi nam pregršt novih karakteristika, a čini se kao da je Apple više nego ikad naklonjen svojim silicon procesorima koji će dostaviti velika poboljšanja kada su kamere u pitanju. Isto tako, uprkos već poznatom dizajnu, Apple nam je dostavio neke novine koje će uticati na to kako svakodnevno koristimo svoje telefone.

Mi smo pažljivo ispratili Apple Event i saznali smo pregršt informacija koje ćemo u narednim redovima podeliti sa vama.

iPhone 14 cena i memorija

Ono što je malo neočekivano je da su cene novih modela, iako oni poseduju bolje karakteristike, bateriju i povezivanje, ostale isto kao i na prošlogodišnjim modelima.

Cena iPhone 14, uprkos glasinama o povećanju cene širom sveta, zadržale su početne cene iPhone 14 i iPhone 14 Plus na 799 i 899 dolara, dok iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max takođe nisu zabeležili povećanje cene, počevši od 999 dolara i 1099 dolara.

U Srbiji je cena iPhone 14 modela od 128GB 139.590 RSD, dok je 14 Pro od 128GB 181.790 RSD, a Pro Max od 128 GB 202.890 RSD.

Kada je u pitanju iPhone, memorija određuje cenu. Tako imamo memoriju i od 256GB, 512GB, a iPhone 14 Pro i Pro Max imaju memoriju do 1TB. Cena najskupljeg modela iznosi 294.290 RSD.

Nove karakteristike

Always on

Možda i najveća novina kada se radi o ekranima je njihov always on displej, koji omogućava da vam ekran za zaključavanje uvek bude vidljiv, tako da možete u svakom trenutku da proverite svoja obaveštenja i vreme – karakteristika koja je na Android modelima već široko rasprostranjena.

Ako niste fan ove karakteristike, Apple je pružio opciju da ovo i isključite, a kako stvari stoje, nisu svi oduševljeni ovim. Iako je Apple hteo da uvede sasvim novo vizuelno iskustvo kada je always on u pitanju, mislimo da je ovo karakteristika na kojoj treba još malo da se radi, s obzirom na to da se neki žale kako je ekran i dalje previše svetao, iako treba da bude „ugašen“. Nadamo se da će u budućnosti Apple poslušati svoje fanove i popraviti ovu malu smetnju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MacRumors (@macrumors)

A16 procesor

Nova mogućnost A16 procesora da smanji ekran na 1Hz omogućava telefonima da ostave ekran uključen bez materijalnog uticaja na životni vek baterije, ali po prirodi ćete verovatno dobiti malu količinu dodatnog života ako ga ostavite isključenim.

Dynamic Island

Na iPhone 14 Pro modelima Apple je uveo Dynamic Island – deo u obliku „pilule“ koji se sada nalazi na vrhu ekrana, umesto prepoznatljivog „notcha“ koji je bio važni vizuelni element svih prošlih modela. Međutim, kako stvari stoje, ovo će sada postati glavni obeleživač iPhone telefona, dok će u isto vreme na zabavan i atraktivan način poboljšati korisničko iskustvo.

„Notch“ u kojem se nalazi prednja kamera, True Depth tehnologija i senzor blizine je privukao kritiku još od svog uvođenja na ranije generacije telefona. Sada je Apple odlučio da pređe u potpuno novi režim sa novim “dinamičkim ostrvom” u obliku pilule.

Kamera je u okviru ovog dela odvojena, sa desne strane, dok je True Depth system sada samostalan. Senzor za blizinu sakriven ispod ekrana. Apple koristi hardversku anti-aliasing funkciju, kako bi spojio ivice ekrana sa ivicama “pilule” prilikom njenog aktiviranja.

Pročitajte i: HI-FILES SHOW – najveći sajam audio-video tehnike na domaćem tržištu

Apple koristi hardversku anti-aliasing funkciju da spoji ivice ekrana sa proširenim ivicama pilule kada se aktivira kako bi sve izgledalo besprekorno. To je u suštini neprimetno mešanje ivice hardverskog ekrana sa ivicom softverskog UI elementa bez diferencijacije.

Postoje tri različita interfejsa koji se koriste na dynamic island delu. Jedan je podešen kako bi reagovao na muziku, drugi na pozive i aplikacije vezane za glas, a tokom ostatka godine Apple će uključiti i treći koji će reagovati na live aktivnosti, poput sportskih rezultata, dostave hrane, fitnesa i slično.

U praksi, dynamic island zapravo dobro funkcioniše. Kada je aktiviran, pretvara se u neku vrstu, prosto rečeno, fluidne mrlje koja se širi i skuplja po potrebi. Obaveštenja stižu na “ostrvo” sa malim proširenjem koje se širi na dnu — ikonica aktivnosti Face ID-a se stvori pored kamere, govoreći vam gde treba da gledate. Nakon završetka ovog procesa, ponovo se vrati u svoje početno stanje male “pilule” i ostaje u toj formi dok se ponovo ne aktivira.

iPhone 14 – boje i dizajn

iPhone 14 modeli će biti dostupni u plavoj, ljubičastoj, midnight i starlight boji, kao i sada već čuvenoj (PRODUCT)RED boji. Nova deep purple boja na Pro modelima nas je u potpunosti očarala, i nadamo se da će Apple nastaviti sa njenim korišćenjem i na budućim modelima, kao i da će je proširiti na ostale njihove proizvode.

Kada se radi o dizajnu, Apple nije predstavio mnogo inovacija, jer je ovogodišnji model identičan iPhone 13 modelu, tako da se ponovo mogu videti ravne ivice, aluminijumski ram, kao i staklena pozadina koja omogućava bežično punjenje.

iPhone 14 – specifikacije

Apple kaže da svi modeli iPhonea 14 imaju novu unutrašnju strukturu koja omogućava bolju termiku i širenje toplote. Šta god da se promenilo na ovim modelima, sigurno je veoma značajno, jer se zadnje staklo iPhone-a 14 sada može zameniti bez rastavljanja telefona, što ranije nije bilo moguće. Ekran se sada takođe može zameniti bez uklanjanja True Depth Camera modula iz njega. Kao rezultat toga, cena popravke za ove vrste problema će znatno da opadne.

Voleli bismo da vidimo da Apple konačno konvertuje bar iPhone-ove pro modele na USB-C. U ovom trenutku to apsolutno ima smisla, s obzirom da je Lightning prvobitno dobio otprilike 10 godina životnog veka kada je najavljen. Mada, moramo priznati da imamo osećaj da Apple nije zadovoljan što je primoran na bilo šta sa izborom konektora od strane EU ili bilo koga drugog.

eSIM

Apple je na svojim telefonima uveo eSIM još 2018. godine, tako da su imali dovoljno vremena da razviju ovu tehnologiju, pa nas ona očekuje i na novim modelima. Na novim iPhone 14 modelima može se dodati čak do 8 različitih linija, koje se mogu različito imenovati. Ipak, koliko god da je ovo uzbudljivo, u Srbiji ova funkcija nije toliko rasprostranjena, tako da ćemo morati još malo da sačekamo.

Ekran

Kao što smo to mogli da vidimo na iPhone 13 modelima, modeli 14 i 14 Plus imaće Super Retina XDR OLED displej, koji sadrži Dolby Vision i True Tone podršku za balansiranje bele boje na displeju pomoću osvetljenja u sobi. Pro Motion neće biti dostupan za regularne iPhone 14 modele, jer je on rezervisan isključivo za 14 Pro.

Novi model iPhone 14 telefona dolazi nam sa rezolucijom od 2532×1170 sa 460 piksela po inču, dok će 14 Plus model imati rezoluciju 2778×1284 sa 458 piksela po inču.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zubeen (@tech_master18)

Displej je ovoga puta zaštićen „Keramičkim štitom“, materijalom koji se proizvodi inkorporiranjem nano-keramičkih kristala u staklo, koje je napravljeno u saradnji sa Corningom. Kako i sam Apple kaže, Keramički štit je mnogo jači od bilo kog drugog stakla na pametnim telefonima, što znači da će vam omogućiti zaštitu protiv ogrebotina i svakodnevnih habanja.

Ekran je primetno svetliji u svakodnevnoj upotrebi. Nije dovoljno da se osećate kao nasilna promena u odnosu na iPhone 13 Pro, ali čak i tada postoji delta i to je više nego na papiru – svetlije je, tačka. Apple tvrdi da može porasti do 2.000 nita, ali za većinu ljudi to je prilično nasumičan broj.

 iPhone 14 – kamera

iPhone 14 Pro ima jednu od najboljih kompaktnih kamera ikada napravljenih. Modeli iPhone 14 i 14 Plus su opremljeni duplim senzorom na glavnoj kameri, gde jedan ima široki objektiv od 12 megapiksela, dok drugi poseduje takođe 12 megapiksela, ali ima ultra wide objektiv.

Apple je na glavnoj kameri napredio i otvor blende, tako da je njena širina sada ƒ/1.5, umesto prethodne, čija je širina bila ƒ/1.6 na iPhone 13 modelu. Ultra wide kamera nije bila unapređena, a takođe nema ni telephoto objektiva, kao što je to slučaj sa 14 Pro i Pro Max modelima. Regularni modeli (14 i 14 plus) su ograničeni na 2x optički zum, kao i digitalni zum do 5x.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dimitris (@edc_tech_)

iPhone 14 i 14 Plus nude modove snimanja do 4K, snimajući u 24, 25, 30 i 60 fps. Takođe, postoji opcija HDR snimanja, ProRes video, slo-mo video, kao i time-lapse, koji je već standardna opcija ovih uređaja.

Kamera koja je postavljena na novim Pro modelima oduvala je sve posetioce Apple Eventa činjenicom da ona sada ima 48 megapiksela. Kada su u pitanju RAW slike, može se videti znatno poboljšanje u noćnom režimu, čak i kada fotografišete sa 12MP.

Bateterija novog iPhone modela

iPhone 14 u sebi sadrži bateriju od 3,279mAh, koja je nešto veća od baterije prethodne generacije – iPhone 13. Model 14 Plus ima bateriju od 4,325mAh, što je znatan napredak u odnosu na druge modele. iPhone 14 nudi do 20h baterije za gledanje video sadržaja, i čak do 80 sati audio playback, što je napredak od sat vremena u poređenju sa iPhone 13.

Nove bezbednosne karakteristike

Dve glavne bezbednosne karakteristike su predstavljene u novoj liniji iPhone 14: detekcija sudara i SOS preko satelita.  Obe ove karakteristike su izuzetno privlačne za svakoga ko putuje ili voli da istražuje prirodu samostalno, naročito na lokacijama teškim za vožnju.

Kada dođe do sudara: Dešava se odbrojavanje od 10 sekundi, zatim se pozivaju hitne službe širom sveta. Potom se prenosi glasovna poruka i šalje vašu lokaciju EMS-u; Upozorava kontakte za hitne slučajeve i šalje im vašu lokaciju. Detekcija sudara će ovom prilikom takođe koristiti satelit ako nema signala za slanje poruke hitnoj službi.

Funkcija za SOS putem satelita je tu da pruži podršku, kako u momentima kada se neko izgubi, tako i da pomogne nekome da se snađe u prostoru. Dobra strana ove funkcije je što možete mapirati vašu rutu, u slučaju da idete na mesto koje nema dostupnu mrežu, pa samim tim uvek možete imati dostupnost vašoj mapi ili ruti.

Iako ove funkcije nisu dostupne na našim prostorima, lepo je videti da se tehnologija razvija u tom smeru i čini da se osetimo bezbednije.

Konačni utisci

Ovogodišnji iPhone 14 modeli isporučuju snažnu seriju nadogradnji širom spektra hardvera i softvera. Sve je teže preporučiti nekome da kupi novi iPhone svake godine. Ove godine opcije bezbednosti i kamere mogu biti prekretnica za one rane korisnike – ali ako ste to vi, verovatno ste već naručili unapred. Međutim, za svakoga ko je odugovlačio dve ili tri godine, ovo je verovatno najlakša preporuka za kupovinu novog telefona.

Naslovna fotografija: instagram.com/edc_tech_

Nenad Grubanoski

Comments