Metaverse je jedna od reči koja se najčešće pominje u svetu tehnologije i finansija. Sigurno ste već čuli za nju, ali da li ste sigurni da znate šta ona, zapravo, znači i šta sve podrazumeva?

Ono u što je sigurno kada je u pitanju Metaverse jeste činjenica da je reč osmislio Neal Stephenson 1992. godine u svojoj knjizi Snow CrashOvu reč je koristio kako bi opisao virtuelnu stvarnost u imaginarnoj budućnosti, distopiji 21. veka. U toj knjizi bi ljudi nosili VR naočare, pristupali virutelnom svetu i birali svoje 3D avatare. Tu biste mogli da kupite i prodajete nekretnine, i da živite.

Ovaj pisac je umnogome opisao suštinu Metaversea koji imamo u realnosti. Tri elementa iz knjige se prenose na virtuelnu stvarnost koju imamo – VR naočare, 3D avatari i kupovina nekretnina, ali nijedna od ovih stvari ne predstavlja esenciju virtuelnog sveta.

Suština Metaversea je upravo u tome da imitira stvarnost, da vam stvara osećaj kao da ste zaista tu sa drugim ljudima. U ovoj stvarnosti možete da radite sve ono što radite i u realnosti: da radite, viđate se sa prijateljima, igrate igrice, kupujete. Stvar je u čitavom doživljaju – da možete da se povežete sa nekim ko je na drugoj strani sveta. Isto možete i putem interneta, ali virtuelna stvarnost ide korak dalje, jer je ta osoba na određeni način fizički prisutna – ali nije.

Smatra se da je Metaverse naredni korak u razvoju interneta i komunikacije. Sećate li se trenutka kada su se pojavili smart telefoni, napravivši revoluciju u tehnologiji, komunikaciji i ekonomiji? Očekuje se da će isti takav bum izazvati i komercijalizacija virtuelne stvarnosti. A sve to će se desiti na sasvim drugačijem nivou u odnosu na sve što smo do sada videli.

Comments