Internet i komunikacione tehnologije promenile su čovekov pogled na svet i pristup mnogim svakodnevnim pojavama. Ono što se nije promenilo jeste čovekova suština. I savremeni čovek, kao i njegovi davni preci, bori se sa istim problemima i želi da dostigne iste ciljeve – bori se sa bolestima i svojom prolaznošću i želi da večno ostane mlad i zdrav. U očuvanju zdravlja mogu nam pomoći i nove tehnologije. Zahvaljujući internetu lako možete saznati sve činjenice o bolestima i njihovim simptomima, ili kako očuvati sopstveno zdravlje. Možemo se posavetovati sa stručnjacima širom sveta i sa onima iz Srbije, ili jednostavno razmeniti utiske sa ljudima koje muče slični problemi. U svetu je ovakav vid očuvanja zdravlja veoma razvijen – postoje mnogobrojni sajtovi, blogovi, strane na društvenim mrežama koje se bave zdravljem ljudi. Pokušaćemo da sagledamo kakvo je stanje kod nas i šta nude najposećeniji sajtovi.

Onlajn medicinska pomoć u Srbiji 1 Tech Lifestyle: Onlajn medicinska pomoć u Srbiji

Različiti internet sadržaji koji nude informacije i savete o očuvanju zdravlja ljudi ili se jednostavno bave medicinskim temama kod nas se razvijaju tek u poslednje vreme. Međutim, već postoje pouzdani i kvalitetni sadržaji na koje se pacijenti mogu sa sigurnošću osloniti. Posebno je značajno što se pored informacija i opisa bolesti ili raznih saveta kako očuvati zdravlje ili se lečiti na internetu, mogu naći forumi ili drugi oblici koji omogućavaju dvosmernu komunikaciju pacijenta i medicinskog stručnjaka. Na taj način mogu se rešiti mnogi problemi pre ili bez odlaska lekaru, ili se može dobiti dodatna pomoć posle posete lekaru. Naravno da ovakav vid onlajn savetovanja ne može zameniti posetu lekarskoj ordinaciji ili bolnici, ali može dosta pomoći pacijentima da se osećaju sigurnije i da se pravilno leče.

Pored pozitivnih strana, ovakav vid onlajn medicine ili onlajn pomoći može imati i drugu stranu – da ne doprinese očuvanju zdravlja ili lečenju, već da donese štetu ili dovede pacijenta u stanje panike. Do toga može doći posebno kada pacijenti nestručno na mreži pronalaze informacije o svojoj bolesti ili o načinu lečenja, ili još gore kada pokušavaju sami da postave dijagnozu. To su ipak neki elementi medicine koji treba da se prepuste stručnom licu. Takođe, kada pronalazimo informacije ili pomoć, moramo da budemo sigurni da je izvor pouzdan. Kada tražimo savete ili pomoć, treba isključivo da se obraćamo stručnom licu da ne bismo naškodili sopstvenom zdravlju. Ostale informacije koje pronađemo treba da uzimamo sa rezervom.

Onlajn medicinska pomoć u Srbiji2 Tech Lifestyle: Onlajn medicinska pomoć u Srbiji

Poslednjih godina u Srbiji je sve više sadržaja iz oblasti medicine i zdravlja na koje se možemo osloniti. Pomenućemo samo neke od njih, koji su najposećeniji. Jedan od takvih sveobuhvatnih sadržaja je portal eklinika (www.eklinika.rs). Na njemu se nalaze registrovani doktori medicine iz raznih oblasti, od kojih se 24 sata 7 dana u nedelji mogu dobiti odgovori na razna pitanja, ili se može dobiti savet. Sadržina portala je veoma ozbiljna. Na njemu se može pronaći spisak registrovanih doktora koji na ovaj način pomažu pacijentima. Isto tako, svi koji žele da dobiju savete moraju biti registrovani. Slični sajtovi postoje kako u regionu, tako i širom sveta.

Jedan od posećenijih sajtova je i sajt doktor.rs (www.doktor.rs). O posećenosti govori podatak da ovaj sajt ima preko 75,000 članova. Na njemu se mogu pronaći informacije i saveti iz raznih oblasti medicine i bolesti ljudi. Na sajtu postoji i forum na kojem se mogu postaviti pitanja iz raznih oblasti medicine, i gde se mogu dobiti saveti. Takođe, na ovom sajtu mogu se dobiti najnovije vesti iz sveta medicine ili razne korisne informacije – od saveta za lečenje do saveta nutricionista. Na sajtu se objavljuju i događaji u svetu medicine kao što su sajmovi i kongresi. Dostupni su i razni servisi koji mogu pomoći pacijentima da prate svoje zdravlje – recimo da beleže i prate vrednosti krvnog pristiska, šećera i sl. ili da prate napredak u dijeti, svoje fizičke aktivnosti ili čak uzimanje lekova u toku dana. Da bi se koristili ovi servisi ili da bi se dobili saveti na forumu, potrebna je registracija korisnika. Zanimljivo je da postoji i android aplikacija doktor.rs, tako da je korisnicima omogućeno da koriste ovaj sajt i njegove mogućnosti i na mobilnim uređajima.

Situacija kada je pomoć najviše potrebna, pa i onlajn, jeste kada ste budući ili novopečeni roditelj. Postojanje sajtova koji nude ovakvu vrstu informacija, saveta i pomoći je od velikog značaja, pre svega jer se smanjuje nesigurnost rodtelja ili se otklanjanju mnoge nedoumice, a posebno se u tim osetljivim situacijama dobije podrška i pomoć od stručnog lica ili nekoga sa sličnim iskustvom, bez potrebe da stalnog idete kod lekara. Na ovakvim sajtovima nalaze se razne teme i tekstovi o mnogi stvarima iz oblasti roditeljstva, ginekologije i pedijatrije. Sajtovi imaju stručne saradnike lekare – ginekologe, pedijatre, fizijatre, zatim pedagoge, pa čak i pravne savetnike za takve vrste nedoumica. Takvi su sajtovi www.yumama.com i www.bebac.com, koji već godinama pomažu roditeljima u Srbiji.

Izvor: Tech Lifestyle 

Comments