Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

Automobili i tehnologija

Tech Lifestyle: Zakrivljeni televizori

Televizori su evoluirali od CRT modela sa katodnom cevi, gde se slika prikazivala na ekranu ispupčenom ka gledaocu, preko ravnih površina, kakva je većina današnjih televizora, do udubljenih, koji najviše odgovaraju ljudskom oku. Istraživanje je pokazalo da je prosečna udaljenost gledaoca od televizora tri do četiri metra, na osnovu kojeg je Samsung napravio zakrivljenje na ekranu koje odgovara gledanju sa razdaljine od 4,2 metra. Sa te tačke je svaki deo ekrana ka gledaocu okrenut pod pravim uglom, što čini najbolji vizuelni doživljaj.

Tech Lifestyle Zakrivljeni televizori Tech Lifestyle: Zakrivljeni televizori

Druga predost ovog ekrana je što vam više neće smetati sunčeva svetlost koja dolazi s prozora sa strane, jer zakrivljen ekran isključuje refleksiju. Slika ne bledi, već ostaje jednako svetla. Kada se doživi iskustvo slično IMAX bioskopu, veće je uživanje u gledanju sadržaja na ekranu. Istraživanje je pokazalo da ljudi preferiraju zakrivljen TV i da su spremni da ga konzumiraju, zato što je zakrivljen ekran pravljen prema ljudskim potrebama i prema ponašanju krajnjeg korisnika.

Tech Lifestyle Zakrivljeni televizori1 Tech Lifestyle: Zakrivljeni televizori

Dodatna pogodnost za ljubitelje sportova na travnatim terenima je takozvani Soccer mode, kojim se pojačava intenzitet boje trave i dresova, i oni dodatno dolaze do izražaja. Kada se na terenu dogodi nešto što vam je skrenulo pažnju, možete zamrznuti sliku. Tada se ekran podeli u devet polja (matrica 3×3) i svako polje možete uveličati na ceo ekran, ne biste li bolje videli šta se zapravo dogodilo. U naprednom režimu postoji i opcija za snimanje utakmice, koje automatski startuje kada pritisnete pauzu, pa kasnije nastavljate da gledate utakmicu tačno tamo gde ste stali, ali taj režim zahteva instaliranje eksterne memorije.

Samsung linija zakrivljenih UHD televizora za 2014. godinu obuhvata dijagonale od 55, 65, 78 i 105 inča.

Na kraju, da li je krivi (pardon, zakrivljeni) televizor prolazna moda? Vodeći svetski proizvođači panela se svojski trude da nas ubede da je to prava stvar za najbolje uživanje u pokretnoj slici.

Tech Lifestyle Zakrivljeni televizori3 Tech Lifestyle: Zakrivljeni televizori Tech Lifestyle Zakrivljeni televizori2 Tech Lifestyle: Zakrivljeni televizori

Izvor: Tech Lifestyle 

Wannabe TV

Editors choice