Solarni putevi su kao ideja nastali u SAD i još uvek su u fazi usavršavanja, ali se već donekle primenjuju. Ideja je da se naprave putevi od specijalnih solarnih ploča koje bi proizvodile i čuvale solarnu energiju, istovremeno štedeći novac i sprečavajući zagađenje planete.

Izum je počeo da se primenjuje, ali je ideja pronalazača da se svi putevi u SAD prekroje tim specijalnim solarnim pločama.

Ideja solarnih puteva je nastala u SAD još 2006. godine. Za nju su zaslužni Skot i Džuli Brusav, koji danas vode malu proizvodnju specijalnih solarnih ploča. Njihova ideja je da se u dogledno vreme prekriju bukvalno svi putevi u SAD, od čega bi mnogo koristi imala čitava zemlja, ali i šire. Pre svega, štedela bi se energija, jer bi ove solarne ploče prikupljale veliku količinu solarne energije. Pored toga, na ovaj način bi se štedelo na drugim izvorima energije i energentima, što bi imalo ekonomski ali i ekološki značaj, u cilju očuvanja životne sredine. Smanjila bi se potreba za korišćenjem naftnih derivata koji se uvoze, a samim tim bi se smanjila emisija štetnih gasova, jer bi se koristila solarna energija.

Putevi štede energiju i čuvaju planetu od zagađenja Tech Lifestyle: Putevi štede energiju i čuvaju planetu od zagađenja

Ideja bračnog para nije da se u SAD samo prekriju putevi, već sve betonirane i slične površine, kao što su igrališta, parking prostori, pešačke i biciklističke staze i sl. Ove specijalne solarne ploče napravljene su od posebne vrste stakla, tako da su otporne na velike težine i oštećenja, što znači da bi tim solarnim putevima, kao i do sada običnim putevima, mogle da prolaze teške mašine ili kamioni. Takođe, solarne ploče su opremljene procesorima i čipovima, tako da su i međusobno umrežene i povezane. Omogućeno je sakupljanje i skladištenje solarne energije, što stvara ogromnu uštedu. Pored toga, ove solarne ploče su otporne i na niske temperature, tako da se ne lede i ne zadržavaju sneg, što bi takođe imalo ogromnu praktičnu primenu i dovelo bi do mnogo većeg stepena bezbednosti u saobraćaju u posebnim zimskim uslovima. Solarne ploče su specijalno dizajnirane i opremljene LED svetlima, tako da se zapravo mogu korisititi i kao deo signalizacije, jer reaguju na pritisak i dodir i svetle u tom slučaju, što opet omogućava bolju signalizaciju i pregledost u saobraćaju.

Putevi štede energiju i čuvaju planetu od zagađenja1 Tech Lifestyle: Putevi štede energiju i čuvaju planetu od zagađenja

Naravno, ovaj izum koji bi imao ne samo ekonomski već višestruki značaj za našu planetu, još uvek je u fazi usavršavanja. Nisu samo materijali od kojeg se izrađuju solarne ploče skupi, već su za njihovo usavršavanje potrebni i ljudski resursi u vidu vrhunskih stručnjaka, ali bi se uloženi novac veoma brzo vratio, kako se predviđa. Na veb strani ove male proizvodnje specijalnih solarnih ploča svako može da se uveri u njihovu praktičnost i primenu u svakodnevnom životu, al i da donira novac koji je potreban da bi se ovaj izum usavršio i kao takav primenio u saobraćaju, a i šire.

http://www.iflscience.com/technology/solar-roads-could-power-entire-country

http://www.solarroadways.com/intro.shtml

Izvor: Tech Lifestyle 

Comments