Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Kad ti uspeh izmiče i veruješ da si luzer

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Tehnološki bonton: Telefon nije produžetak tvoje ruke

Tehnološki bonton: Telefon nije produžetak tvoje ruke

1/2

Smeš da ostaviš telefon kod kuće i ne mora da ti bude ni u ruci, ni na dohvat ruke u svakoj prilici. A u nekim prilikama jednostavno nije kulturno koristiti ga. Takođe, neke navike korišćenja savremenih uređaja su toksične, ometaju zdrav san, a utiču i na međuljudske odnose. Evo kako treba da koriguješ svoj odnos prema korišćenju telefona.

Prestani da koristiš telefon pre odlaska na spavanje i neposredno posle buđenja. Sve poruke će i dalje biti tu i ništa nije toliko hitno – savremena tehnologija narušava tvoju privatnost i pravo da budeš nedostupan, ali ti svakako možeš da ustanoviš to pravo. I sigurno ti je poznato da zračenje ekrana loše utiče na tvoj san.

Isključi notifikacije. Neprekidno obaveštavanje o porukama i komentarima koji stižu, drži te u napetosti i stvara osećaj da moraš da učestvuješ. A ne moraš. Ako ne proveravaš stalno šta ima na netu, imaćeš više vremena za druge stvari. Ali, tu je zamka – ima li u tvom životu drugih stvari, ili si postao klasičan primer nolajfera, koji živi onlajn?

telefon Tehnološki bonton: Telefon nije produžetak tvoje ruke

Telefon je postao socijalno pomagalo – kontakti na društvenim mrežama stvaraju lažan utisak da si okružen prijateljima i da imaš komunikaciju i interakciju. Više se druži uživo, a manje na društvenim mrežama.

Više razgovaraj, manje kuckaj. Koristi poruke da se dogovoriš za susret i sastanak, a onda ostavi telefon, isključi mu ton i ne poseži za njim dok druženje traje. Standardna slika savremenog druženja izgleda ovako: gomila ljudi sedi i gleda u produžetke svojih ruku, umesto da gledaju jedni u druge i razgovaraju. Tužno, nekulturno i toksično.

Ne ostavljaj glasovne poruke, jer ne možeš očekivati da ti se na njih brzo odgovori. Ne znaš da li je osoba kojoj si poslao glasovnu poruku u prilici da je sluša (a da je ne čuju i drugi oko nje) i svakako ne preslušavaj glasovne poruke koje si primio ako nemaš slušalice u ušima.

Wannabe TV

Editors choice