Ova blaga zima verovatno ima još izazova za vozače, u vidu kiše, bara i blata, ako već ne u vidu snega i leda, ali kada procenite da je pored uobičajenog pranja spolja i usisavnja i glancanja iznutra, koje obavlja svaka perionica, vreme za veliko čišćenje (koje domaćice obično obavljaju na proleće, kao i vozači), ovo je pravi način da pristupite sređivanju svog automobila i sprečavanju pojave korozije.

Motor

Pre svega, treba oprati motor, a za to vam je potreban antikorozivni sprej za odmašćivanje i malo pažnje i preciznosti u radu. Kablove i elektiku pokrijte ili umotajte najlonom, a filtere, plastiku i creva naprskajte tim sprejom. Treba vam još i krpa kojom ćete upiti i obrisati sve delove koje ste naprskali – i to je to.

Unutrašnjost automobila

Izbacite patosnice, istresite ih i očetkajte, a ukoliko su gumene, operite ih vodom. Sledeće je usisavanje poda, sedišta, gepeka – usisajte i tapacirunge na krovu i vratima. Sedišta možete oprati uz pomoć spreja za suvo pranje, koji skida fleke. Sva stakla očistite sredstvom za pranje prozora, spolja i iznutra, a instrument tablu uglancajte uz pomoć sredstva za održavanje plastike. Ovo je prilika da iz gepeka, kao i iz pregrade ispred suvozačkog sedišta i “džepova” u vratima izvadite sve i pobacate ono što se nakupilo i sigurno vam je potpuno nepotrebno. Ne propustite da očistite klimu, zbog mogućeg nakupljanja bakterija i širenja neprijatnog mirisa – klima u automobilu se mora čistiti, kao i klima u stanu, a i za to postoji poseban sprej koji se prska u ventilacione otvore.

Comments