Petak. Kiša. Tvoj džentrifikovani office sam po sebi nema dovoljno svetla. Klijent papak poslao e-mail u pet do pet – treba mu rešenje danas za juče. Znaš da je to jedan od “onih” klijenata i rešiš da mu završiš tu sitnicu jer u ponedeljak hoće da puste kampanju. Još 45 minuta tvog života bačeno u nepovrat da bi se promenilo nekoliko piksela na nečijem sajtu. Nema veze, ionako ideš sa ortakom na pivo posle svega toga. Kraft burger, kraft pivo, kraft kafić i priče o tome kako posao u “kraft” firmama ume nekad da ti presedne. To ume da bude bolje od psihoterapije.

Stiže poruka od ortaka – ništa od piva.

Pišeš poruku: Oćeš na pivo, prelećeš preko brojeva u imeniku – ako ruka drhti, preskačeš, ako osetiš olakšanje, dodaš na listu primaoca. Odjednom imaš petoro novih alkoholičara na listi – šalješ i moliš boga da je neko zaludan samo tebe čekao.

Avaj – jedan se već opio, drugi je u toksičnoj vezi sa ribom, pa pivo nije opcija, treći fasovao grip i kako to sve već ide kad ne ide.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHRIS CURTIS (@chris_curtis_)

Razmisliš još malo kako da dodatno sebi upropastiš vikend i da – univerzum te momentalno počasti čašom inspiracije. Mogao bi da odeš na ručak kod svojih?

Pazi, nije tako loše. I ovako ne znaš šta ćeš sam sa sobom, a familiju kuliraš već nekoliko nedelja (mislim na užu naravno – sa ostalima si na “vi” odavno).

Uzimaš telefon, sa blagom neizvesnošću zoveš kevu – majka je, valjda neće i ona da te iskulira…

Super, ima šta da se jede.

Kiša i dalje sipa. Taksija, normalno, nigde kad ti treba. Sažalio se samo jedan stariji gospodin koji je igrom slučaja dovezao jednu stariju gospođu, koja živi u jednoj starijoj, predratnoj zgradi blizu tvog ofisa.

Valjda neće da krene o stanju u državi i ceni benzina?

Srećom, introvertan je, isto kao i ti. 

Posle nekoliko minuta ćutanja, ukapriaš da verovatno neće ništa da te pita. Super, može malo da se odskrola po Instagramu.

Čekaj bre! Možda neće on da te pita, ali tvoji hoće!?

A šta ako je baš sada tamo tetka Koviljka iz Ljiga kojoj je životna ambicija da naleti nepozvana, baš tu negde oko ručka i da postavlja neprijatna pitanja i pravi tvoju natalnu kartu tamo negde u malom mozgu, pa posle to uz kafu servira ostalim članovima tvoje familije?

Nervozno razmišljaš o tome šta da odgovoriš, pošto pitanja već znaš.

A gde ti je devojka?

Na ovo pitanje ne znaš ni sam sebi da odgovoriš jer nisi siguran da li ti je još uvek devojka. Otkad te je gađala plišanim medom kojeg si joj kupio za rođendan jer si zaboravio da je tog dana Dan zaljubljenih, status je nerazjašnjen. Ne zbog mede, nego zbog zvučnika i baterije od pola kile koji mu služe da joj kaže I love you. Nije za tebe pola kile ništa, ali je sasvim dovoljno da razbije ono stono ogledalo što si joj kupio za godinu dana veze. Možda je ipak samo PMS? Nema veze, sledeće pitanje…

Što se ne ženiš?

Uf, po koji put već ovo pitanje? I sam si zaboravio koji je odgovor aktuelan. It’s complicated?
Malo smo se pokačili? Ma ne, odlučuješ da joj ipak ne ispričaš za medu… Uf, šta se radi u trenucima neprijatne tišine? Da se prisetimo psihoterapije… šta kad smo anksiozni? A da – distrakcija! A što se ti ne udaš, tetka Koviljka? Evo ti ga na rospijo matora! 

Odlično, vruć krompir vraćen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHRIS CURTIS (@chris_curtis_)

Je l’ dobro plaćaju tamo?

Ovo je eufemizam za Je li, kol’ka ti je plata tamo? – Evo, kako da ti kažem, ne znam. Realno, radiš za američkog klijenta iz nekog fensi lokala, u stvari podruma i plaćen si u dolarima. Plus moraš da mu titraš. Da ti je ovo neko pričao dok si bio mali, verovatno bi se rasplakao. Oduvek si znao da ćeš biti kosmonaut i fudbaler. Svejedno, sad ne znaš kolika ti je plata jer kurs varira, pa ne mora da zna ni tetka Koviljka?

Odlično, sad još malo pitanja koja počinju sa Šta ako… Ijaoj anksiozna generacijo!

Distrakcija, to je rešenje! Odeš opet malo na Instagram.

Rođaka se udala i okačila slike sa svadbe… 

Zakljućuješ da je YouTube ipak bolja solucija. Prvi video – Čvarkov priča nešto na dođoškom. Ha! Super. Posegneš ka džepu, ali slušalica nema.

Sramota te je da puštaš svoje gluposti pred taksistom. U međuvremenu, tenzija raste, destinacija je sve bliže.

Javljaš kevi porukom: E, nešto mi se slošilo i otkazuješ još jedan ručak.

Taksi, Palmotićeva.

Naslovna fotografija: instagram.com/chris_curtis_

Nemanja Vučinić

Comments