Verovatno provodite dane u uverenju da vas niko ne razume, zbog vaše introvertnosti, ali to je deo negativnog samogovora, kojim opravdavate sopstvene slabosti i čuvate ograničavajuće obrasce. Introvertnost nije dijagnoza i vi se možete osloboditi negativnih uverenja i povećati kvalitet svog života, svojih odnosa i interakcija.

Verujete da ste dublji i (ili) inteligentniji od ekstrovertnih osoba

Ekstrovertne osobe nisu bučni nametljivci, niti su vaši neprijatelji. Nivo inteligencije nasumično je izdeljen među tipovima ličnosti i nečiji temperament, kao ni obrazovanje, ne svedoči o inteligenciji. Ako verujete da su ektstroverti plitke osobe čiji je um na nivou rijalitija, onda niste upoznali pametne ekstroverte. To što vidite oko sebe, problem je većine sveta, ta plitkost, loš humor, nedostatak ukusa i dostojanstva. I mnogi vrlo pametni imaju takve sklonosti, to ih opušta i „odmara mozak“. Intelektualni snobizam koji gradite oko svoje introvertnosti, nema osnova i samo je izgovor za neulaganje napora da radite na sebi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The German (@hendrikgiesler)

Definišete sebe onim što niste

Na internetu se mnogo govori o introverziji i ekstroverziji, sa tendencijom da, kao i svaka ili-ili podela, stvori crno-bele stereotipe. Opšta klima oko introverzije je anti-ekstrovertna, umesto da bude pro-introvertna. Ako „zastupate“ svoju introvertnost osuđujući ekstrovertnost, onda samo vodite negativnu jeftinu kampanju i ne definišete sebe onim što jeste, već onim što niste. Nemojte isticati kako prezirete ćaskanje i prazne razgovore, već radije recite kako uživate u filozofskim temama, diskusijama koje vam angažuju um i dubokim i smislenim ličnim razgovorima.

Nemojte govoriti da su žurke gubljenje vremena i zabava koja nikoga ničim ne oplemenjuje, već budite objektivni – pojedine žurke na kojima ste bili zaista su bile dobre i zabavne i uopšte se niste osećali kao da tamo gubite vreme, ali i mnoge dobre noći proveli ste sami, uz omiljene serije, filmove, knjige, opušteni, u udobnosti svog doma. Ne morate braniti svoju introvertnost – ako verujete da je napadnuta i ugrožena, to je zbog nesigurnosti na dubljem nivou i osećanja lične neadekvatnosti, a tu vrstu psihološke prepreke ili traume, često imaju i ekstrovertne osobe. Ego je taj koji se oseća napadnuto i ima potrebu da se brani, a svako ljudsko biće ima pune ruke posla sa egom, nezavisno od temperamenta i tipa ličnosti.

Previše toga odbijate

Uz postavljanje zdravih granica ide učenje kako da kažete NE. Ali, kad po difoltu govorite NE, uglavnom odbijajući sve i svakoga oko sebe, to nisu zdrave granice, nego sputanost, koju sebi namećete. Nemojte se stalno plašiti da će vas drugi iscrpeti i oklevati da se angažujete, jer to ne „priliči“ vašoj introvertnosti. Nema potrebe da negujete svoju introverziju, kao da je talenat, niti da je prevazilazite, kao da je prepreka. Prosto, ozbiljno razmotrite sve ponude koje dobijate i sve situacije koje izbegavate. Ne morate ići na sva druženja i sve žurke, ali idite na neke – sa prijateljima sa kojima se inače dobro osećate. Nemojte graditi imidž usamljenika, samo zato što strahujete da će vam biti dosadno, ili prenaporno, ili zastrašujuće – rizikujte i izađite iz svoje zone komfora.

Comments