Dakle, šta je samopouzdanje? Definicija kaže da kao ljudska bića imamo sposobnost ne samo da budemo svesni sebe, nego i da procenjujemo sopstvenu vrednost, ili vrednost nekih aspekata svoje ličnosti. Iz čega proizilazi da je samopouzdanje način na koji vidimo sebe i mislimo o sebi, vrednost koju sebi dodeljujemo kao osobi i ličnosti.

samopuzdanje 2 Budite svesni sebe – podignite svoje samopouzdanje

Da biste sebe videli na pravi način, potrebna vam je samosvest. A to znači da treba jednako da budete svesni i jednako da vrednujete sve svoje aspekte. Znači da treba da poznajete svoje slabe i jake strane, da računate sa tim da će vas vaše slabosti sabotirati i da osnažite i strateški rasporedite svoje jake strane koje će vam pomoći da prevaziđete ili zaobiđete sopstvene slabosti i mane.

Svoje vrline, svoju snagu, svoje posebnosti, talente, inteligenciju, humor, čovečnost, velikodušnost, negujte i vrednujte najvišom ocenom – nemojte potcenjivati sebe, samo zato što je vama obično i normalno da vam lako ide, da razumete ili umete nešto što drugi ne mogu. Cenite sebe, postavljajte sebi ciljeve koje možete da dostignete, kad ih dostignete, postavite nove za koje vam se čini da su malo dalje i malo teže dostižni, a onda radite na tome da dostignete i njih. Tako se izgrađuje svest o onome što možete, jer znate da možete, kao i svest o tome da zapravo možete sve čega se zaista poduhvatite i čemu se posvetite. Ne možete samo ono što niste ni pokušali.

Comments