Gde ima ljubavi, ima života

A to može da se obrne i shvati zabrinjavajuća poruka – gde nema ljubavi, nema života. Život bez ljubavi nije život. Svako je sposoban za neki oblik ljubavi u najširem smislu, ne misli se ovde na romantičnu ljubav. Koliko si sposoban da daješ? Da voliš sebe, ljude, prirodu, životinje, da voliš život i da želiš da daš svoj maksimalan doprinos?

Živi kao da ćeš umreti sutra, uči kao da ćeš živeti večno

To naravno, podseća na onu socijalističku poruku “živi kao da će sto godina biti mir, spremaj se kao da će sutra biti rat”a kad uporediš ove dve naizgled slične poruke, zajednički imenitelj im je večnost i smrt. Ljudski život je ograničen, a dejstvom ljudske destruktivnosti može da postane još ograničeniji. Živi u sadašnjem trenutku, uživaj blagodeti svog postojanja, upijaj svet oko sebe i ne propuštaj priliku da nešto naučiš – iako će se tvoj život okončati pre nego što stigneš da naučiš sve što te zanima.

Tvoje zdravlje je tvoje pravo bogatstvo

Potrebno ti je malo lošeg iskustva, da bi ovo stvarno shvatio ozbiljno i praktikovao brigu o svom zdravlju. Ali ako ne veruješ svojoj babi, koja ti je to isto rekla sto puta (zdravlje je najvažnije sinko, čuvaj zdravlje dok ga imaš) veruj Gandiju.

Imaj smisla za humor

Humor često spasava od patetike, od preteranog uživljavanja i preozbiljnog shvatanja sebe i pomaže da izađeš na kraj se neprijatnim i teškim situacijama.

Tvoj život je tvoja poruka

Ili – budi ono što jesi. Najuzvišeniji zadatak za svakog pojedinca, najviši cilj za svakog sledbenika duhovnog puta.

Akcija izražava prioritete

Ne čekaj da ti život nametne prioritete, ne delaj samo kad si pritisnut i nemaš kud. Nego radi i zalaži se za ono što ti je važno. To je jedini oblik kontrole koji imaš nad svojim životom.

Comments