Duševni sumrak, oblik je depresije u koju čovek tone, izvesno pročišćenje kroz koje mora da prođe da bi se probudio i osvestio. Psiholozi ovo stanje nazivaju egzistencijalnom krizom, a duhovnici pomračenjem duše – duhovna eklipsa kojoj sledi prosvetljenje. Ako upravo prolaziš kroz ovaj period i ne znaš šta se dešava, može da bude vrlo zastrašujuće.

Imaš sve razloge za zadovoljstvo – a ono izostaje

Neke stvari u životu su se sredile, kockice su se složile i naišao je miran i prosperitetan period u životu. Imaš sve razloge da budeš srećan i zadovoljan, ali ti se osećaš prazno i nesrećno i to te zbunjuje. Dešava se to da posmatraš svoj život iz šire perspektive i vidiš da stvari koje dolaze spolja nisu razlog za sreću i spokoj i shvataš da si imao pogrešnu predstavu o tome šta je stvarno važno. Potrebno ti je da se okreneš sebi i svom unutrašnjem životu, da bi se osećao celovito i ispunjeno.

Osećaš potrebu da se pročistiš

Možda osećaš da ti je dosta nezdravog načina života, imaš potrebu da se zdravije hraniš, da prestaneš da pušiš, da se više krećeš, da pronađeš mir. Osećaš se uznemireno i neobjašnjivo neudobno u svom telu, često si nervozan i mrzovoljan, osećaš neidentifikovani pritisak, koga pokušavaš da se oslobodiš na razne načine. Pojavljuje se potreba da se usamljuješ i neka površna prijateljstva se prekidaju, jer potreba za pročišćenjem uključuje i međuljudske odnose.

pomračenje duše Egzistencijalna kriza: Znaci da prolaziš kroz pomračenje duše

Osećaš se zaglavljeno i izgubljeno

Osećanje zaglavljenosti se javlja kad počneš da prepoznaješ ograničenja koja su ti nametnuta i koja si prihvatio bez preispitivanja. Izgubljenost je prateći osećaj, koji znači da više ne želiš da živiš po scenariju koji su drugi napisali za tebe. Otvaraš se potpuno novom načinu života, ali pošto napuštaš svoju zonu komfora, osećaš se izloženo i nesigurno – ne znaš gde ideš i šta te čeka tamo.

Manje želiš da ostaviš utisak na ljude, a više da se sa njima povežeš

Razotkrivaš taj mehanizam ega – potreba da ostaviš utisak i impresioniraš ljude je pokušaj da dobiješ odobravanje i potvrdu i da istovremeno sakriješ svoje slabosti. Na taj način ego sabotira duboku bliskost i povezanost, a tebi više nije stalo do toga. Shvataš da imaš previše površnih odnosa, ili da oni koji su ti važni nisu dovoljno iskreni i duboki i imaš potrebu da to promeniš, da se dublje povežeš sa osobama do kojih ti je stalo.

Comments