Znaci da ti preti “pregorevanje” na poslu

Letnji aksesoari za muškarce sa stilom

10 neverovatnih mesta koja vredi videti bar jednom u životu

Pravilo pametnog vežbanja: Nisu sve vežbe za svakog

Kako da brendiraš svoj stil?

Buba – retro i uvek u trendu

Kad vežbaš i vežbaš, a mišići ne rastu

Savremen muškarac, ekološka svest i moda

Liam Payne x Hugo Boss: Kolekcija koja će ti se dopasti!

Kako da “nabilduješ” mozak

Kako da nosiš najzahtevnije “muške” boje sa stilom

Domaći zadatak za leto: 5 knjiga koje zaista treba da pročitaš (ponovo)

Navike koje će ti pomoći na putu do uspeha

Ljubavna oda Joe Jonasa za Sophie Turner u vidu pesme “Hesitate”

Stylish 24/7: Komadi koji su ti ovog leta neophodni kako bi izgledao dobro od jutra do večeri

Gore je biti bezbrižan nego pod stresom – tvrde stručnjaci

Gore je biti bezbrižan nego pod stresom – tvrde stručnjaci

1/2

Recept za ispunjen, zdrav i dugovečan život nije opuštanje i relaksiranje i kanalisanje stresa, ustanovili su savremeni stručnjaci, nego u predanom radu i savesnom ponašanju.

Osobe koje su odgovorne, vredne i savesne, neguju skromnost i ni u čemu ne preteruju, duže žive i bolje izlaze na kraj sa stresnim situacijama – korišćenje svojih sposobnosti, inteligencije, energije i napor da se reše problemi, dovode do osećanja ispunjenosti i zadovoljstva sobom. Kad znaš da si učinio sve što možeš, automatski si manje pod stresom, nego kad pokušavaš da izbegneš stresne situacije, da iz njih pobegneš, ili kriviš nekog drugog za loše stvari koje se dešavaju.

Koliko god se usmeravao na zdrav život, vežbanje zdravu ishranu, to ti neće pomoći da smanjiš posledice stresa ili da ga izbegneš, ukoliko ne prihvataš odgovornost za svoj život, svoje probleme i izbore.

Visoka samosvest je dakle, jedan od glavnih faktora za uspešno kanalisanje stresa. Ali ako sebe vidiš kao opuštenog, avanturistu, osobu koja ništa ne mora (pa ni da ispunjava obećanja, da bude tačna i vodi računa o osećanjima drugih ljudi), drugi će te videti kao nezrelog, tvrdoglavog, sebičnog i neodgovornog. Tvoje insistiranje na opuštenom stilu života ne može biti istinito, ukoliko tvoji bližnji zbog toga trpe i stalno su u situaciji da se zbog tebe nerviraju i da ti nešto zameraju ili opraštaju. Jer, to je nesavesno ponašanje, zasnovano na bekstvu od zahteva realnosti i kao posledica toga, stres se gomila, iako ti to ne primećuješ i tvojim ponašanjem upravljaju podsvesni mehanizmi i obrasci, umesto svest i samosvest.

Ovako postupaju savesne i odgovorne osobe – one koje brinu o sebi i o drugima i zbog čije “bezbrižnosti” niko nije ugrožen.

Savesnost i opreznost

Istraživanja su ustanovila da duže žive osobe koje promišljeno postupaju sa novcem, savesno obavljaju posao, vode računa o detaljima i u svemu što rade nastoje da daju sve od sebe. Savesni i oprezni ljudi najčešće donose razumne odluke i zato manje podležu porocima – oni ne žele da naškode sebi, pa je manje verovatno da će piti, drogirati se, pušiti, prejedati, a to su sve ponašanja koja narušavaju zdravlje i skraćuju životni vek. Takođe je verovatno da će imati stabilnije i zdravije međuljudske, porodične i partnerske odnose, pa će biti srećniji i ispunjeniji od onih koji se predaju strastima (i porocima).

Wannabe TV

Editors choice