Savršene ideje za tetovaže kod muškaraca

Kako muškarcima uspeva da oteraju stvarno kvalitetnu ženu

Kad u životu želiš nešto više

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Blog

Gore je biti bezbrižan nego pod stresom – tvrde stručnjaci

1/2

Recept za ispunjen, zdrav i dugovečan život nije opuštanje i relaksiranje i kanalisanje stresa, ustanovili su savremeni stručnjaci, nego u predanom radu i savesnom ponašanju.

Osobe koje su odgovorne, vredne i savesne, neguju skromnost i ni u čemu ne preteruju, duže žive i bolje izlaze na kraj sa stresnim situacijama – korišćenje svojih sposobnosti, inteligencije, energije i napor da se reše problemi, dovode do osećanja ispunjenosti i zadovoljstva sobom. Kad znaš da si učinio sve što možeš, automatski si manje pod stresom, nego kad pokušavaš da izbegneš stresne situacije, da iz njih pobegneš, ili kriviš nekog drugog za loše stvari koje se dešavaju.

Koliko god se usmeravao na zdrav život, vežbanje zdravu ishranu, to ti neće pomoći da smanjiš posledice stresa ili da ga izbegneš, ukoliko ne prihvataš odgovornost za svoj život, svoje probleme i izbore.

Visoka samosvest je dakle, jedan od glavnih faktora za uspešno kanalisanje stresa. Ali ako sebe vidiš kao opuštenog, avanturistu, osobu koja ništa ne mora (pa ni da ispunjava obećanja, da bude tačna i vodi računa o osećanjima drugih ljudi), drugi će te videti kao nezrelog, tvrdoglavog, sebičnog i neodgovornog. Tvoje insistiranje na opuštenom stilu života ne može biti istinito, ukoliko tvoji bližnji zbog toga trpe i stalno su u situaciji da se zbog tebe nerviraju i da ti nešto zameraju ili opraštaju. Jer, to je nesavesno ponašanje, zasnovano na bekstvu od zahteva realnosti i kao posledica toga, stres se gomila, iako ti to ne primećuješ i tvojim ponašanjem upravljaju podsvesni mehanizmi i obrasci, umesto svest i samosvest.

Ovako postupaju savesne i odgovorne osobe – one koje brinu o sebi i o drugima i zbog čije “bezbrižnosti” niko nije ugrožen.

Savesnost i opreznost

Istraživanja su ustanovila da duže žive osobe koje promišljeno postupaju sa novcem, savesno obavljaju posao, vode računa o detaljima i u svemu što rade nastoje da daju sve od sebe. Savesni i oprezni ljudi najčešće donose razumne odluke i zato manje podležu porocima – oni ne žele da naškode sebi, pa je manje verovatno da će piti, drogirati se, pušiti, prejedati, a to su sve ponašanja koja narušavaju zdravlje i skraćuju životni vek. Takođe je verovatno da će imati stabilnije i zdravije međuljudske, porodične i partnerske odnose, pa će biti srećniji i ispunjeniji od onih koji se predaju strastima (i porocima).

Wannabe TV

Editors choice