Kada osećate pad energije, volje, samopouzdanja, dođe vam da se predate i prepustite, jer ne znate šta da radite. Odnosno, znate da morate nešto da uradite, ali prosto nemate snage za to. Osećate se potpuno u „daunu“ i svaki napor koji biste morali da učinite da „isplivate“ dodatno vas zamara i „spušta“ i kad samo pomislite na to. Pod stresom ste i pritiskom i priželjkujete da pobegnete, da se magično izvučete iz situacije bez napora, dok ste istovremeno frustrirani, bespomoćni, a često i ljuti.

Postoje međutim, načini da se „čupate“ iz ovakvih situacija, da se najpre osnažite, pre nego što osetite da ste sposobni da donesete neke odluke i da nešto učinite, da pomognete sebi mentalno i energetski. Mentalni fitnes, igre moći, mogu vam pomoći da izronite na površinu i onda kada osećate da ste sasvim na dnu. Vežbe su osmišljene tako da se oslanjamo na sopstvene snage, umesto da pribegavamo uobičajenim odgovorima (borbi ili bekstvu) koji nisu uvek od pomoći u odgovoru na stresne situacije. Tehnika se zove „5 moći mudraca“ i angažuje naše sposobnosti da saosećamo, istražujemo, pronalazimo, orijentišemo se i aktiviramo kako bismo odgovorili na male i velike izazove.
Pre nego što krenete sa igrom (da, zabavno je), korisno je da identifikujete svoj problem i zapišete ga u jednoj rečenici (kako da izađem na kraj sa… ) a onda pročitajte predložene opcije i pronađite igru po svom izboru. Ne morate da ih radite po redu, ili da ih koristite sve (ali možete).

Prva igra

Vizualizujte dete u sebi (da biste bili empatičniji)

Prisetite se vremena kada ste bili dete, ili pronađite sliku iz detinjstva i zapitajte se šta je najsaosećajnija i najljubaznija stvar koju tom detetu možete da kažete. Pronađite najmanje tri stvari. Napunite se empatijom pre nego što se suočite sa izazovnom situacijom (ili osobom) zbog koje ste pod stresom. Takođe je preporučljivo zamisliti druge ljude kao decu – vidite ih kako drže u naručju kučence, kako se grle sa mamom, ili jure za leptirom. Ove slike će biti u vašem umu kada se sastanete sa tim ljudima, i ublažiće oštrinu pritužbi, straha, odbojnosti koju osećate.

Druga igra

Fascinirani antropolog istražuje teren

Često pokušavamo da skočimo napred, da odmah dođemo do rešenja ili plana, a da ne baratamo nikakvim činjenicama i predznanjem. Počnite tako što ćete se zapitati šta još možete da otkrijete?

Dajte sebi nekoliko minuta da se uživite u ulogu fasciniranog antropologa, koji sve posmatra sa pažnjom i radoznalošću. Možete zamisliti svoj izazov kao mesto koje je prvi put otkriveno i sebe kao prvu osobu koja je stupila na to mesto. Zapišite ono što vidite – ljude, okolinu, ponašanja, osećanja. I krećite se kroz to mesto u svojoj ulozi – bez predrasuda i cenzure. Samo opišite stvari onako kako ih vidite, a ne kako želite da budu.

Ako je u pitanju sukob sa nekom osobom, pokušajte da se uživite u ulogu antropologa fasciniranog otkrićem kako se ta osoba oseća, umesto da se fokusirate na svoju osudu i pritužbe.

Treća igra

Inovacija „Da, i…“

Vaše glavno pitanje za ovu igru je „koji je potpuno nov način da se ovo uradi?“. Ovde je cilj da pronađete nove načine da se nosite sa izazovom, kad sve što ste do sada pokušali nije funkcionisalo. Moraćete da iskoristite svoju kreativnost, da biste krenuli napred. Prava inovacija je u tome da izađete iz okvira pretpostavki i navika koje vas sputavaju. Ovo bi moglo biti lakše sa partnerom, ali možete i sami, tako što ćete proći kroz sve ove korake u svojoj glavi. Počnite tako što ćete smisliti jednu ideju, kako da rešite svoj izazov. Zatim nastavite tako što ćete reći „da, ono što volim kod te ideje, je… i to me navodi na razmišljanje…(ubacite novu ideju)“. Morate da nađete svega deset procenata onog što vam se sviđa u svakoj ideji i samo nastavite, od ideje, do ideje, da vidite šta ćete sve smisliti.

Četvrta igra

Krećite se kroz sadašnjost zamišljajući budućnost

Kada se suočite sa različitim opcijama, od kojih su neke više usklađene sa vašim vrednostima, svrhom i značenjem, vreme je da iskoristite sposobnost navigacije. Povežite se sa svojim unutrašnjim kompasom, stvarima koje su vam zaista važne i značajne, kako biste bili sigurni da se nosite sa svakim izazovom na način koji je u skladu sa vašim idealima, vrednostima i principima. Jednostavan način da iskoristite svoju moć navigacije je da zamislite sebe na kraju svog života, zdravog tela i uma, kako se osvrćete na izazov u kome se sada nalazite i izbore koje imate. Možete zatvoriti oči i zamisliti sebe u budućnosti. Stojeći tamo, zapitajte se, šta biste voleli da ste izabrali. Poslušajte odgovore. Možete ih zapisati, ili izgovoriti naglas, da biste ih učinili stvarnijim. Ako ne možete da zamislite sebe u starosti, odaberite bilo koji vremenski okvir koji možete da zamislite u budućnosti (tri godine, pet, deset…).

Peta igra

Sabotaža sabotera (da aktivirate telo i um)

Ideja ove igre je da razmišljate unapred i predvidite kako biste mogli sprečiti sebe da uradite ono što znate da treba da uradite. Vi najbolje poznajete svog unutrašnjeg sabotera i vi ga možete sprečiti. Dakle, preslišajte se, da li ste skloni odugovlačenju? Izbegavanju? Suviše brinete? Sažaljevate sebe? Ili previše racionalizujete i zanemarujete svoja i tuđa osećanja? Koji god obrazac da imate, znajte da ih svi imamo i da je svest o njima veoma značajna, jer je prvi korak ka oslobađanju.

Kada steknete predstavu o tome kako sebe najčešće ometate, razmislite o tome kako biste to uradili u preduzimanju akcije, ili čak usred akcije. Slušajte ono što govorite sebi. Ove misli možete izgovoriti naglas, ili ih zapisati kako biste se podsetili da su to samo uobičajene misli, a ne istina. Zatim, ostanite fokusirani i smireni dok preduzimate akciju, zaobilazeći sabotaže koje ste predvideli.

Izazovna situacija možda neće nestati. Ali oslanjajući se na sebe i koristeći snage koje već imate u sebi, možete shvatiti da ne morate sve to da izbegavate, ili da se osećate frustrirano i bespomoćno. Možete se osećati sigurnije i stvari posmatrati objektivnije, sa mnogo više opija nego da samo bežite ili se borite.

Ove snage – empatija, istraživanje, inoviranje, navigacija, aktiviranje – već su u vama i čekaju da ih probudite i upotrebite. Samo se zapitajte – šta je izazov u vašem poslu ili životu u kome biste mogli da koristite ove moći?

Naslovna fotografija: instagram.com/rsimacourbe

Brankica Milošević

Comments