Mudrost Indijanaca je povezana sa poštovanjem prema prirodi i svim živim bićima i valjalo bi da se povremeno setimo koliko je potrebno i blagotvorno praktikovati tu mudrost, integrisati je u savremen način života, oživeti svoju povezanost sa svim oko sebe, svoju svest da smo svi deo celine.

Ustanite sa izlaskom sunca i pomolite se. Molite se sami. Molite se često. Veliki Duh sluša vaše molitve i jednom će ih uslišiti.

Budite tolerantni prema onima koji su skrenuli s puta. Neznanje, ljutnja i ljubomora muče izgubljene duše, koje ne znaju bolje. Molite se za njih, da se vrate na ispravan put, da nađu sebe.

Pronađite sebe. Ne dopustite da drugi upravljaju vašim putem. To je samo vaš život i vaš put. Ostali mogu da idu sa vama, ali niko ne može da krči taj put umesto vas.

Budite obzirni prema gostima u svojoj kući. Poslužite im najbolju hranu, ponudite im najbolji krevet, budite ljubazni i velikodušni.

Ne uzimajte ništa što nije vaše, bilo da je deo ljudske zajednice, deo prirode ili nečije kulture. Niste to zaslužili ni dobili. Nije vaše.

Indijanska pravila za srećan i ispunjen život Indijanska pravila za srećan i ispunjen život

Poštujte sve na Zemlji, kako ljude tako i biljke i životinje.

Poštujte mišljenja drugih, njihove želje i reči. Nikad ne prekidajte druge dok govore, ne zamerajte, ne rugajte im se. Svakoj osobi dopustite pravo na njeno sopstveno mišljenje.

Nikada ne govorite loše o drugima, ne osuđujte i ne ogovarajte. Negativna energija koju šaljete na taj način, vratiće vam se višestruko.

Svi ljudi greše. Svaka greška se može oprostiti.

Negativne misli stvaraju bolesti uma, tela i duha. Vežbajte optimizam.

Comments