Negativna osećanja treba uvažiti, ali se ne treba fokusirati na njih 

Osećanja se mere dubinom i intenzitetom, ona nisu pozitivna i negativna, ali negativnim nazivamo ona koja nam donose nelagodnost, iako su ta osećanja dobra za naš rast i razvoj, jer zahtevaju da obratimo pažnju na ono što nas muči i da to rešavamo. Negativna osećanja neće magično nestati ako ih potiskujemo i pravimo se da je sve u redu, zato je potrebno da ih prepoznamo, imenujemo i osvestimo – ta osećanja traže pažnju i razumevanje i upućuju nas na samospoznaju. Emocije često dolaze u talasima, a ako im dopustimo da nas preplave kada naiđu, bićemo spremni da nastavimo da plivamo, kad talas prođe. Ali, ako se suprotstavljamo bujici emocija, to će nas toliko iscrpeti, da nećemo moći da plivamo dalje. I u tome je razlika između borbe i prihvatanja – borba zahteva previše energije, a nikada u njoj ne pobeđujemo. Prihvatanje omogućava da iskusimo sva osećanja i da ih razumemo. 

Rezultati terapije odgovaraju trudu koji ulažemo

Terapeutski proces se ne odvija sam od sebe, terapeut ne uzima naše probleme i vraća nam ih rešene, ne daje recept o tome kako da razmišljamo, postupamo i živimo, da bismo bili srećni i zadovoljni. Terapeut nas upućuje i vodi kroz duboke tunele raznih sadržaja koji nas opterećuju i remete i koje moramo sami da istražimo. Dobar terapeut pomaže nam da postavimo sebi prava pitanja, jer tim pitanjima lociramo i identifikujemo problem. A kada pronađemo pravo pitanje, odgovor je odmah tu, samo treba da nastavimo da istražujemo u pravcu koji nam pitanje osvetljava. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by typing… (@hendrikgiesler)

Ljubav je bezuslovna, odnosi nisu 

Ovo je težak deo – ljubav postoji kao bezuslovna i sveobuhvatna naklonost, dobrota, nežnost, iskrenost, oproštaj. Možemo osećati takvu ljubav prema svima koji su nam važni u životu, ali na toj ljubavi ne možemo zasnivati odnose – odnosi traže postavljanje granica, aktivno pokazivanje i uzvraćanje poštovanja, žrtvovanje i kompromise. Jer u ljubavnim odnosima ne učestvuju samo naše duše (koje prepoznaju i osećaju bezuslovnu ljubav), već i naše ličnosti, naš ego, psiha, emocije, karakteri i temperamenti. Prava ljubav je bezgranična i bezuslovna, ali ako želimo da imamo zdrave odnose, moramo je ograničiti i kanalisati, za zajedničku dobrobit. 

Tuga nema jednostavan početak i kraj 

Ljudski um nastoji da razume i traži obrasce i formule. Kad bismo znali da danas počinjemo da tugujemo i da ćemo sa tim završiti za pet meseci, odmah bi nam bilo lakše. Ali, niko vam ne može reći koliko dugo će trajati vaš proces tugovanja, niti vam može pomoći da ga ubrzate. Posao terapeuta je i tu samo da vas usmeri ka suočavanju i pronalaženju onog pravog pitanja. A pravo pitanje koje sebi možete postaviti kad tugujete nije „da li će se ovo ikada završiti“, nego „kakva je ovo lekcija i šta treba da naučim“. Tuga je veliki učitelj i ima mnogo dobrih odgovora, ako postavljamo prava pitanja. Jedan od njih je da naučimo da pustimo i da poštujemo proces – bez suvišnih pitanja. 

Naslovna fotografija: instagram.com/gerardknows

Brankica Milošević 

Comments