Svako bi trebalo da bude opremljen jednim, ali mi ljudi smo budale i umesto da nosimo sopstvene čekiće i redovno se njima čukaramo, klešući istinu u sirovom kamenu iluzija, bez da razbijemo sebi glavu, slomimo srce, zdrobimo kičmu i skrcamo muda, mi monumentališemo okolo noseći svoje stenčuge, kao što Obeliks nosi stećak, paradiramo pred nosem sudbine, izazivajući je da nas zvekne svojim nepreciznim alatom i pretvori nas u kamenčiće i pesak, zajedno sa tom besmislenom gromadom.

Život nije fer i to se neće promeniti. Gori od tebe postizaće sa lakoćom ono za šta ti gineš i ništa. Neko će ti maznuti ideju i pretvoriti je u pare, jer nisi bio dovoljno brz, jer si zamišljao da je to nešto bogznašta, da je potreban poseban napor, promišljanje, planiranje. A neko ko ima samo bezobrazluk i brzinu, zgrabiće kao glavicu kupusa nešto za šta ti misliš da je krhki dragoceni kristal i u najkraćem roku napraviće turšiju od nečega što ti misliš da bi trebalo da bude kraljevski luster za balsku dvoranu. Da, tvoja ideja će biti unakažena, unižena i odlično unovčena. Poješćeš se od muke zbog nepravde. Volećeš nekog ko neće voleti tebe, najbolji prijatelj će ti kresnuti devojku (ili će ona njega), izgubićeš nekog ko te voli zato što što si izgubio poverenje u ljubav, mislićeš da će biti bolje i bićeš razočaran i uvređen što ne postaje bolje, jer to se ne dešava samo od sebe – za tebe. A kao da se dešava drugima. Pokvarićeš neke dobre veze, prilike, situacije, zato što ćeš misliti da si bolji ili gori od drugih, pucaćeš preko cilja ili nećeš ni pokušati, jer ne znaš istinu o sebi, jer te ometaju iluzije o svemu što jesi, i o svemu što jeste. Teške boje, brate…

simon buchou 260905 Još jedna cigla u glavi: Čekić za razbijanje iluzija

Iluzije, predrasude, ograničenja – sve suprotno slobodi. Jedino istina oslobađa. A ako nećeš da koristiš sopstveni alat za otkrivanje istine, neki fini čekić veličine šrafcigera, zgodan za nošenje u džepu i svakodnevnu upotrebu, onda si izložen  onom sudbinskom čekiću, što ne gleda gde udara – sve ispod njega je nakovanj na koji se obrušava nemilice, neutralno, bez osuđivanja, neumitno, bez obzira na posledice.

Comments