Spusti teret, opusti se. To je veliki potez, jer izaziva sve u tebi da se buni i sudara međusobno. Kako samo da se opustiš i ne radiš ništa?! Ali, opuštanje je veoma zahtevan poduhvat, otkrićeš, ako pokušaš. To je vrlo ozbiljan posao i zahteva disciplinu, hrabrost i rešenost. Zato što je teško odbaciti pritisak, očekivanja, osećanje krivice, strah. Zato što je opustiti se, najzahtevniji zadatak na svetu, za koji, međutim, imaš sve uslove. Opuštanje se odvija u sadašnjem trenutku i aposlutno je neophodno i jedino konstruktivno, kad pritisak postane nepodnošljiv. Baš zato je i tako teško izvodljivo – što opterećenost angažuje telesnu hemiju suprotnu opuštanju, što te tera na akciju, pa makar i besmislenu, samo da bi imao osećaj da nešto radiš.

Nisi mašina. Da jesi, pokvario bi se i aktivirao bi se program za isključivanje ili restart, ili oporavak. A to je ono kad mašina ne radi ništa, nego pokušava da povrati svoje funkcije. Pa, možda ti može pomoći da sebe posmatraš kao mašinu – ne čekaj da se pokvariš (razviješ neko oboljenje na nervnoj bazi), nego se isključi. Aktiviraj restart, i daj tom procesu onoliko vremena koliko je potrebno. Stani, sedi, lezi. Odmori se. Spavaj. Diši, meditiraj, bavi se nekom duhovnom i mentalnom tehnikom koje pomažu restartovanje. Bavi se svojim osećanjima i stanjima, potraži onog stabilnog sebe, koji je u stanju da stoji mirno, poput drveta na vetru, kiši i mrazu i da samo postoji, dok se prirodni procesi odvijaju. A listanje u proleće, cvetanje i rađanje plodova, sledeći su u tom procesu.

Uspori, umiri um, otvori srce i pronađi ravnotežu – to je suština opuštanja. A kada se osećaš smireno i stabilno, onda možeš da proširiš perspektivu i vidiš smisao i načine koji su ti bili nevidljivi i nedostupni, dok si pokušavao da ubrzaš i uradiš trista stvari odjednom. Pruži sebi malo prave nege, malo kvalitetne zabave, malo dubokog opuštanja i odmaranja, da bi se regenerisao i obnovio energiju. Da bi zatim mogao da budeš od koristi i sebi i drugima, kad životni ciklusi ubrzaju i kad akcija i delotvornost dođu na red.

Naslovna fotografija: instagram.com/fabianlueck

Brankica Milošević

 

Comments