Dakle, kampanja protiv pušenja deluje kao nešto pozitivno i na opštem planu usmereno ka dobrobiti društva. Sve striktnije zabrane, sve veće kazne i ograničenja, sve viša cena. Da li je neki alkoholičar prestao da pije zato što mu je alkohol bio skup? Ili zato što su mu zabranili? Neki narkoman, m? Da li će neki pušač prestati da puši, zbog zabrana i skupoće cigareta? Ako cigarete izjednačimo sa narkoticima, hoće li to smanjiti broj konzumenata? Možda. Ali ako povećamo cenu, kako će to uticati na profit? Pa, računajte sami, da sad ja ovde ne pogađam napamet. Samo, za tu matematiku vam nisu potrebni brojevi, nego psihlogija.

S 11 Kad zatremo pušače SVET će da prodiše

A dok potpuno ukinu pušenje, već će nam naveliko prodavati nikotin u tabletama za sisanje – i miris i ukus, a bez dima – pa kad ga jednom ispušimo, posle ima da ga dudlamo s apetitom. A zamislite samo mogućnosti nikotinskih sisalica! Pa sa šećerom, pa sa mentolom, tik-tak i pez sa nikotinom, pa sa analgetikom i antipiretikom, a možda i sa ksanaksom. Pa bez šećera, minimum kalorija, truje, a ne goji. I što je najvažnije čuva okolinu, jer to je parola 21. veka. Navalili smo se na zdravlje i ekologiju k’o mutav na telefon – komunikacija nula, ali bato, profit! Ko razume kako funkcioniše mozak savremenog konzumenta, umeće da napravi zavisnika. Od svakoga u odnosu na sve – od paste za zube, preko zejtina i jaja, do omiljene serije. Društvo voli da mu raja čistih zuba sedi od 20h zakucana pred TV-om, mišljenja bez.

Odo’ da pušim u moja četiri zida, ne znam samo da li smem da luftiram, pošto će onda dim da izađe pravo u komšijino dvorište, a tu mu je vezano kuče (pod mojim prozorom) pa prava životinja i ostalo. Ne bih da se zakačim sa nekim pacifistima, ili bilo kojim aktivistima, čudna je to sorta.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu!

Izvor fotografija: www.jamielensonphot.blogspot.com, www.pinterest.com

Aleksina Đorđević

Comments