Moguće je poštovati tradiciju i običaje, a ne upražnjavati ih. Neukalupljeni uglavnom imaju širu perspektivu, skloni su preispitivanju svega ustaljenog i ne sprovode običaje samo zato što to rade svi oko njih. I uglavnom više poštuju sve drugačije od sebe, nego što ta drugačija okolilna poštuje njihovo pravo na različitost i neukalupljenost. Jer sloboda mišljenja, ponašanja i načina života, uvek je skuplja od neslobode.

Božić za tikve bez korena i nevernike 4 Kako Božić proslavljaju oni koji baš i ne veruju?

Pa, mi, tikve bez korena, nikome ne sporimo pravo da sprema božićnu trpezu, da se raduje pečenju nakon bezmesnog perioda, da služi suve kajsije, peče bundevu i sprema kompot samo u određene dane, da unosi badnjak i slamu u kuću i izgovara neke bajalice i da stalno priča da je Božić najradosniji hrišćanski praznik (ne pitajući se koliko od te radosti nosi u svojim srcima). I mi, nevernici, ne mislimo da nam je ispod časti da učestvujemo u onome što uglavnom smatramo cirkusom, onako i onoliko koliko nam odgovara. Zabavni su zimski praznici, bez obzira da li se radi o novim godinama, božićima, danima zahvalnosti, danima zaljubljenih, svetim Savama ili Trifunima. Simbolika je simpatična, običaji su zanimljivi, atmosfera je svečana – praznični duh se oseća i doživljava, jer se radi o kolektivnoj energiji, koja se podiže i dostiže frekvenciju koju svi mogu da registruju i osete.

I zato mi uzimamo najbolje od praznika. Kitimo jelke (i ostavljamo ih mesecima da nam svetlucaju i glume podne lampe) jedemo žito i kad nije slava, propisno odgovaramo na hrišćanske pozdrave rođenja i vaskrsenja i isključujemo telefone i Fejzbuke kad počne silovanje mozga stihovanim božićnim čestitkama. Ponekad smišljamo skaredne stihove u odgovor, ako smo baš provokatori i zabole nas što će osetljive hrišćanske dušice da se zgranu. Imamo i mi prava na malo praznične zabave.

Comments