Utvrdi svoja osećanja i potrebe

Ako si ljut, ili uznemiren, pronađi šta te je to naljutilo i uznemirilo – ne pripisujući odgovornost drugim osobama. Na nešto reaguješ, a to nije u drugima (oni su samo okidač), to je u tebi. Možda bes maskira tugu, ogorčenje krivicu, ljutnja krije stid. Razotkrij poricanje osećanja i potreba i korišćenje besa kao pokretačkog motora, jer bes krije stid. Možda veruješ da treba da budeš sam sebi dovoljan, da ti nisu potrebni bliskost i podrška, a zbog toga se osećaš usamljeno i ogorčeno. Vođenje dnevnika je dobar način da dešifruješ svoja prava osećanja. Razvijanje emocionalnog rečnika ti pomaže da bolje razumeš i sebe i druge, da bolje komuniciraš i da dobiješ ono što ti je potrebno. A zatim moraš da rizikuješ i izložiš svoja osećanja i potrebe drugima, jer tako poštuješ sebe i nastupaš autentično.

Poboljšaj svoje samopoštovanje i granice

Bez samopoštovanja i granica stvari shvataš suviše lično i stid preovlađuje. Bodljikava žica tvoje odbrane se aktivira i uništava emocionalnu sigurnost koju pokušavaš da stvoriš. Ali, hrabrost crpiš iz preuzimanja rizika. Ako rizikuješ sa ranjivošću, samopoštovanje se osnažuje. Kada ga podigneš, povezuješ se sa sobom, a granice se poboljšavaju. One treba da budu fleksibilne i omoguće prepoznavanje kada, gde, kako i sa kim možeš da budeš otovren i ranjiv.

Nauči asertivnost

Postoje konstruktivni i destruktivni načini iskazivanja svoje ranjivosti. Većini nas nedostaju uzori iz porodica, koji nas uče takvoj komunikaciji. Razvijanje asertivnosti gradi samopoštovanje i omogućava ti da komuniciraš na efikasne načine koji podstiču povezanost. Ovo je posebno važno ako želiš da podeliš “negativna” osećanja o stvarima koje ne voliš i ne želiš. Kada imaš granice i možeš da kažeš NE, spreman si i da poštuješ tuđe granice i prihvatiš nečije NE.

Isceli svoj stid

Razvijanje samoprihvatanaj potrebnog za autentičnost može da zahteva uvid u sve one negativne poruke i toksična uverenja iz detinjstva. Mnogima je stid nametnut vaspitanjem, ili su ga razvili odrastanjem u disfunkcionalnim porodicama. Potrebno je da razotkriješ i odbaciš lažna uverenja o sebi, da bi u potpunosti prihvatio i razvio svoju autentičnost.

Naslovna fotografija: instagram.com/jonaskautenburger

Brankica Milošević

Comments