Svako je iskusio odbijanje i to, verovatno, u svim životnim oblastima i aspektima. Iskustvo suočavanja sa tim da neko nešto ne želi, ne može, ili mu nije dozvoljeno da nešto učini za nas, da nam nešto omogući, da pomogne, da nam ispuni želje, deo je životne svakodnevice. Svakog dana imate šansu da se suočite sa nečijim i nekakvim odbijanjem i bilo da vam je baš stalo do toga što želite, ili vam i nije naročito stalo – odbijanje boli. Bilo da ste odbijeni na anonimnom konkursu, ili je šef odbio da vam da mogućnost da napredujete, ili je devojka koja vam se sviđa odbila poziv na sastanak, ili vam u prodavnici ne prihvataju karticu, nego traže keš, osećate se isto – frustrirano. A frustracija je pomešano osećanje ljutnje, bespomoćnosti i žaljenja i zaista je neprijatno. Evo nekih smernica kako da izađete na kraj sa tim neprijatnim osećanjima koja vas preplavljuju kada se suočite sa odbijanjem.

Niste vi jedini koji se plaši odbijanja. Niko ne ume da baš potpuno iskulira taj momenat – očekivanje, strahovanje, a zatim i stvarno odbijanje. Ali, to nije važno. Ono što je važno jeste da vi skupite hrabrost i pokušate (tražite, nudite, aplicirate, predlažete – deseti put), uprkos svom strahu. Naravno da se plašite odbijanja, to je normalno. Ali normalno je i da skupite hrabrost i nastavite da pokušavate, uprkos strahu.

Svi doživljavaju odbijanje. Čak i najsposobnija, najšarmantnija i najautoritativnija osoba ponekad ne može da pređe neke granice, da otvori sva vrata i da dobije ono što hoće. I mora da se oseća isto onako kao što se osećate vi. Možda vam je teško da to zamislite, jer te osobe – snažne, ambiciozne, samopouzdane – ne mire se sa situacijom. Kada ih odbiju, one odbijaju da odustanu od svojih ciljeva.

Uvek možete naći način da ispoljite svoj talenat. Ako vas ne izaberu za posao na koji ste konkurisali, ako vam ne objave knjigu ili vas ne prime u školu koju želite da pohađate, možda samo kucate na pogrešna vrata. Nastavite da tražite način koji odgovara onome što imate da ponudite i nastavite da radite najbolje što možete – pronaći ćete mesto gde se vaši kvaliteti cene.

Comments