Pozitivan mentalni stav ti je potreban da bi postigao pre svega stabilnost i samopouzdanje, koji su ti potrebni da bi ostvario svoje ciljeve. Svi uspešni ljudi imaju razvijeno i kultivisano pozitivno razmišljanje – to nije nikakva ružičasta magla iza koje se krije neprijatna realnost, to je rešenost da se percepcija proširi i usmeri u skladu sa zakonima prirode razvoja i napretka.

Neguj pozitivan jezik

Jedna od prvih pozitivnih postavki jeste vođenje računa o verbalizaciji, o onome šta govoriš i kako govoriš. Ako inače izgovaraš rečenice kao što su „to nije moguće“ „nikad to neće uspeti“ „ja to ne mogu“ tvoj jezik je negativan i pokazuje da imaš pogrešan stav prema životu. Taj stav izražava strah i drži ga kao štit pred tobom – štit od rizika, ali i od uspeha. Strah je ono što te sprečava da uopšte pokušaš, a ako ne pokušaš, nikad nećeš znati da li nešto možeš i da li ćeš uspeti. Ono što treba da radiš je da ideš napred i da ostvaruješ svoje potencijale, da rizikuješ i isprobavaš svoje mogućnosti. Zato počni tako što ćeš izmeniti verbalnu vibraciju, tako da izražava ono što hoćeš, možeš i želiš. Reci „hajde da vidim na koji način to može da se uradi“ „ja to mogu“ „biram da uspem“ „želim to da uradim“ – to su vibracije koje će ti postati bliske, a kad ih usvojiš kao izraz svog odnosa prema životu, postaće i delotvorne.

Odbaci gnev i nemoj da sudiš

To ide jedno sa drugim. Bes je emocija koju poznaješ i kojoj se lako predaješ samo zato što je ona društveno prihvatljivija od ostalih emocija, kada su muškarci u pitanju. Gnevan tip nije slabić, dok rasplakan jeste. Pogrešno. Prevaziđi predrasude i otpusti svoj bes. Otkrij tugu koja leži ispod njega i prihvati je. Proširi svoje srce razumevanjem i ne žuri da nekoga osudiš i naljutiš se zbog njegovih postupaka, razvijaj empatiju i uvek se zapitaj kakve motive neko ima i da li je to zapravo samo gard i mehanizam odbrane. I onda sagledaj sebe u tome, jer ono ponašanje koje te kod nekog izluđuje, izaziva i ljuti komunicira sa istom tom energijom u tebi. To je istina. Shvati je i praktikuj i osetićeš olakšanje i oslobođenje – bes te vezuje, a razumevanje i saosećanje te oslobađaju.

eddie kopp 268097 Copy Kako da izgradiš i održiš pozitivan stav
Comments