Slika o sebi je uglavnom ono što vidite u ogledalu – a ako vam se to uopšte ne sviđa, ako očajavate zbog svoje težine, visine, veličine dioptrije i nedostatka mišića, onda je ta slika poražavajuća i zahteva mnogo prihvatanja i osnaživanja. Kako da izgradite samopouzdanje, kad se stidite svog izgleda i verujete da ste neprijatni i neprivlačni? Što je najgore, okolina vam uzvraća na isti način kao ogledalo. Verovatno ste odrasli boreći se sa tom slikom, koja vam se vraća u hiljadu odraza, u svakoj sredini u kojoj se nalazite. Deca vas zadirkuju i smišljaju ponižavajuće nadimke i to se nastavlja kroz sve faze školovanja. To je okrutno i istovremeno vas lomi i čeliči. Možete to rešiti uprkos svima i svemu, da uradite najbolje što možete. Možete se rešiti suvišnih kilograma, možete vežbati, ići u teretanu i uobličiti svoje mišiće. I možete biti zaista ponosni na sebe, to je velika stvar. Ali, da bi priča bila kompletna, morate sprovesti i unutrašne promene, jer vas u ogledalu i dalje susreću oči one osobe koja je navikla na poniženja i stid. Morate promeniti tu naviku. Morate početi da volite sebe, takve kakvi ste.  

Ako ste celog života mrzeli sebe zbog loših odluka i osećali se nedostojno zdravlja, ljubavi i sreće, potrebno vam je da se probudite i napravite duboke i korenite promene – u svojoj glavi, u svom srcu. U svojim uverenjima i u svojim osećanjima prema sebi. Unutrašnja promena podržava spoljašnju – kad promenite narativ, kad probudite osećanje prihvatanja i ljubavi prema sebi, nećete vratiti izgubljene kilograme (kao toliko puta do sada), sa zadovoljstvom ćete se pridržavati rutine vežbanja i uživaćete u zdravoj hrani. Teško ćete to uraditi sami, potrebna vam je podrška terapeute, životnog trenera, nekoga ko će vam pomoći da prestanete da mrzite sliku o sebi i da se poduhvatite akcija koje će vam pomoći da postanete osoba kakva želite da budete. 

Potrebno je da naučite da su vaše vrednosti važan deo načina na koji identifikujete sebe, kako razmišljate i kako postupate. Razjašnjavanje svojih vrednosti i shvatanje da je sve kroz šta ste prošli lekcija o tome šta želite, a šta ne želite u svom životu. Vaše odluke i ponašanje iz prošlosti, deo su vašeg razvoja, vaše evolucije. Potrebno je da naučite da promenite način na koji se identifikujete, odnosno, potrebno je da se izjednačite sa svojim vrednostima, a ne sa svojim greškama. 

Ono što kažete o sebi postaje vaš identitet. Ako stalno imate negativan narativ, ako sebe stalno ružite, kritikujete, osuđujete, vaš um to prihvata kao istinu i vi postajete ta neprijatna, nesposobna, nespretna i bezvredna osoba. 

Većina muškaraca koji imaju problema sa slikom o sebi, takođe ima i probleme sa potvrdom i odobravanjem. Oni se stalno pitaju šta drugi misle o njima i da li su dovoljno dobri. Istina je da jeste dovoljno dobri i da ono što neko misli o vama ne govori o vama, nego o njemu. Počnite odatle u izgradnji samopouzdanja. Nosite odeću koja vam odgovara, ne kupujte onu za „kad jednom smršate“, to vas neće motivisati, a može vam stvoriti osećanje krivice. Vaše telo je posuda koja drži vašu moć, osetite tu unutrašnju moć, ne obazirite se na nesigurnost – na nju se navikli, zanemarite je. Prestanite da tražite dozvolu da negde pripadate. Možete se snaći u bilo kojoj situaciji sa punim uverenjem da vaša unutrašnja moć sija iz vas (i da je vidljiva koliko i slika u ogledalu). 

Promenite svoj narativ, promenite način na koji se identifikujete, da biste se fokusirali na to kuda idete – prilagodite svoj identitet identitetu zdravog čoveka, koji voli sebe i želi sebi (i svom telu) da pruži sve što je potrebno za napredak, rast i razvoj. 

Problemi sa slikom o sebi su očekivani, u manjoj ili većoj meri, ali ne dozvolite da budu kraj vaše priče, ili da vas spreče da živite najbolju verziju svog života.

Naslovna fotografija: instagram.com/rsimacourbe

Brankica Milošević

Comments