Svi patimo od sebičnosti, bila to sklonost da zaštitimo sopstvene interese kad neko drugi strada, ne pokušavajući da mu pomognemo, ili nevoljnost da sa nekim podelimo čokoladu. U prijateljstvu i ljubavi mnogo toga možete da naučite o tome kako da se ponašate nesebično – a tada imate šansu da to stvarno i postanete.

Kad se nešto tragično desi, ne izražavajte svoje saučešće samo na Facebook-u, izađite i uradite nešto. Mora da postoji neka realna akcija koju možete da preduzmete ili u koju možete da se uključite, kad je nekome potrebna pomoć.

Kako da nekome ulepšate dan Kako da nekome ulepšate dan i budete manje sebična osoba?

U redu je da se držite svojih sklonosti i vrednosti, ali naučite da poštujete različitost, čak i ako se sa njom ne slažete. Družite se sa ljudima različitih životnih stilova, to će vam značajno proširiti vidike.

Razmislite za trenutak o drugoj osobi, pre nego što počnete da mislite o sopstvenim interesima i o tome kako da drugu osobu privolite da vam bude od koristi. Znajte da je sebičnost u ovom slučaju čin nasilja.

Smešite se ljudima. Nema veze što ih ne poznajete, što vam nisu zabavni i što vas baš briga za njih. Obratite pažnju kako običan osmeh na svakog utiče pozitivno – pa i na onog ko se osmehuje.

Kad ste grubi i brutalni, jer mislite da ste prinuđeni da se tako ponašate (a i to se svima dešava) stanite i razmislite – zašto. Da li stvarno morate tako da se ponašate? Šta je to što može da vas natera da budete zli?

Comments