Bilo da želiš da počneš da vežbaš, ili da pređeš sa turske kafe na nes, ili da ležeš ranije, usvajanje novih navika je proces koji zahteva rešenost i upornost, ali potrebno je da u tome pronađeš i izazov i zabavu i da prevaziđeš podsvesne blokade. Koliko puta si rešio da nešto počneš, ili promeniš, a onda si nekako sam sebe sabotirao u tome. Evo kako treba da pristupiš usvajanju dobre prakse, sa punom svešću, namerom i koncentracijom.

Potrebna je želja

Uz svest da je usvajanje neke nove navike dobro za tebe, za tvoje zdravlje, duševni mir, samoaktuelizaciju, organizaciju vremena, potrebno je da to stvarno želiš. Možda si primoran da menjaš navike, recimo, da ležeš ranije, jer si počeo da radiš i moraš da ustaješ rano, ali tada nemaš stvarnu želju da postaneš jutarnji tip – samo shvataš da ćeš neprekidno biti umoran i iscrpljen, ako nastaviš sa dosadašnjim načinom života. Unutrašnji konflikt će te sprečavati da se bolje organizuješ i da promeniš raspored vremena spavanja, ukoliko se ne usaglasiš sam sa sobom i ne razviješ bolju motivaciju. Ali, nije dovoljno ni samo biti motivisan.

motivacija 1 Kako da nove stvari uvedeš u svakodnevnu praksu

Potrebno je da odrediš korake

I opet u primeru menjanja navike kasnog odlaska na spavanje – ne možeš odjednom da počneš da ležeš u deset i da se budiš odmoran u šest, niti će ti u tome pomoći to što ćeš se danima iscrpljivati. Vreme spavanja treba da pomeraš postepeno, po desetak, petnaest minuta, ali to nije samo vreme odlaska na spavanje, nego i dnevni raspored aktivnosti, vreme kad jedeš, viđaš se sa ljudima… Dakle, napravi strategiju preuređivanja svog dnevnog rasporeda – isto je i sa uvođenjem bilo koje druge prakse, koja zahteva svoje mesto i vreme (vežbanje, bavljenje nekim hobijem…).

Comments