U svakom poslu i hobiju možeš ispoljiti svoju kreativnost, a ako nisi siguran da li si kreativan, seti se onog osećanja da si nečim toliko obuzet, da gubiš osećaj za vreme, a kad završiš, osećaš ispunjenost i zadovoljstvo. To znači da si angažovao svoju kreativnu energiju, a to “davanje” ti je donelo osećanje sreće. Evo kako da tu energiju neguješ i podstičeš.

Sledi svoju inspiraciju

Ne možeš čekati na inspiraciju da bi nešto radio, pa zato dobro poznaješ osećanje “odrađivanja” i napora da se fokusiraš i korektno obaviš posao. To će ti lakše ići – da odradiš ono što moraš, iako nisi motivisan i inspirisan – ako često slediš svoju inspiraciju u bilo čemu drugom. Ne propuštaj te trenutke, iako oni često dolaze kad si već umoran i ispražnjen davanjem energije koje ne donosi sreću i zadovoljstvo, već te troši. Kad slediš inspiraciju, vrlo brzo ćeš nadoknaditi taj gubitak, pa se više nećeš osećati umorno i prazno. Dakle, ako imaš neku ideju koja te “vozi” radi na njoj, kad god imaš vremena, a bilo bi dobro da je to svakodnevno. Navika kreativnog angažovanja priziva inspiraciju i onda kad je ne osećaš, jer čim počneš da radiš ono što voliš i što te angažuje (čak i ako moraš sebe da nateraš na to), nešto u tebi se “seti” onog dobrog stanja i osećanja i podesi se prema tom “sećanju“”.

kreativnost 1 Kako da podstakneš svoju kreativnost

Ne zanemaruj ono što stvaraš

To ne moraju da budu nikakve velike i bitne stvari – danas si malo svirao gitaru, osmislio začetak neke melodije, napravio odličan ručak, uhvatio par dobrih fotografija, napisao par stihova, ili samo zabeležio neke ideje na papir. Ako je tvoja kreativnost majstorskog usmerenja, pa voliš da praviš, testerišeš, oblikuješ i sastavljaš, kad završiš (makar to bilo samo obrađivanje daščica, koje će ti nečemu poslužiti kasnije), zastani i odaj sebi priznanje. Uradio si nešto u čemu si uživao, materijalizovao si svoju kretivnu energiju i to je važno i vredno. Ako zabeležiš svoj kretivni rad svakog dana, na kraju meseca pogledaj taj materijal, pa ćeš biti iznenađen koliko toga si uradio, a da nisi ni bio svestan.

Comments