Ispravite se, odmerite korak, ne klatite se

Hodajte pravih leđa, gurajte ramena pozadi i koračajte odmereno – ne treba da pravite džinovske korake, niti da skakućete, niti da se klatite. Naučite da koristite stopala – mnogi gaze spoljašnjom ili unutrašnjom stranom stopala i to im kvari držanje i daje nespretan izgled. Trčite u mestu – kao sprotisti kad se zagrevaju na treningu. Držite ispred sebe ruke savijene u laktovima i dižite kolena visoko, dodirujući njima dlanove. Obratite pažnju na to kako spuštate stopala na tlo, dok to radite. Prsti – peta, prsti – peta, prsti – peta… Usporite trčanje u mestu, do podizanja i spuštanja nogu, sa pažnjom na stopalima. Zatim koračajte, koristeći isti način spuštanja stopala. Ne mlatite rukama, niti ih stežite uz sebe – pustite ih da opušteno i prirodno vise pored tela i da se njišu nared nazad, u ritmu koraka.

Obratite pažnju na položaj glave

Ako spuštate glavu, ili je krivite ka ramenu i gledate u zemlju, delovaćete kao da pokušavate da se sakrijete i pobegnete. Pobednici drže glavu blago uzdignute brade u odnosu na vrat. Ne zabacujte glavu unazad, jer ćete delovati kao petlić (ovo često rade niski ljudi, trudeći se da sebi daju na značaju i da gledaju svet sa visine koju nemaju) – ne želite da delujete arogantno, nego prisutno, stabilno i samopouzdano.

samopouzdanje 1 Kako da popraviš držanje i deluješ samopouzdano

Osmehujte se odmereno

Ne krivite lice, ne kolutajte očima, ne pravite grimase i ne kezite se. Neka vam mišići lica budu opušteni, oči otvorene (ne gledajte ljude ispod poluspuštenih kapaka, delovaćete kao da nešto krijete, ili ćete izgledati perverzno) i u komunikaciji upućujte odmerene osmehe. Podizanje obrva, smešak, klimanje glavom – ne treba da delujete suviše razdragano (jer ćete ostaviti utisak nepouzdane i površne osobe), ne cerekajte se glasno i ne pokazujte sve zube u osmehu – ovako opušteno možete se ponašati u društvu prijatelja, a u svakoj drugoj situaciji, zadržite odmeren i primeren izraz lica. Treba da delujete ljubazno i pristupačno, a kad nekoga posebno hoćete da šarmirate, zadržite kontakt očima i na trenutak se osmehnite široko.

Brzina hoda takođe ostavlja utisak

Ako hodate brzo i energično, delovaćete zauzeto i poslovno. Ako hodate sporije (bez bacakanja i klataranja) delovaćete kao osoba koja drži stvari pod kontrolom. Birajte svesno svoju brzinu kretanja, svoj stav, hod i držanje – ostavite najbolji utisak.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments