Možda ste do sada shvatili da vam ništa neće pružiti sigurnost, da je sve promenljivo i da ništa nema garancije – a ni uputstvo za upotrebu. Ipak, potrebna vam je i sigurnost i uteha i utočište, a izgleda da to ne možete nigde da nađete trajno i da niko ne može da vam ih pruži, na duge staze.

Sve što možete i treba da uradite, jeste da se okrenete sebi i da sve što vam treba pronađete u svom srcu. Vi ste svoj dom, a kad to znate, onda možete ići bilo kuda, koliko god često hoćete ili morate, sami, ili sa nekim drugim i pri tom se osećati kao kod kuće. Velika je privilegija i veština biti opušten i osećati se dobro sa svojom ličnošću, u svojoj koži, a ta veština se može nazvati samopouzdanjem. Ali, nemojte pomešati samopouzdanje sa arogancijom. Jer, pravo samopouzdanje se temelji na istinskoj vezi sa svojim bićem, na poznavanju sebe, na poverenju u svoje sposobnosti, na saznanju da ćete uvek imati hrabrosti da uradite ono što je potrebno.

Vi ste svoja najvažnija osoba, najbolji prijatelj, najbliža veza. Vi ste heroj svog života i zato treba u potpunosti da budete svesni sebe i povezani sa svim delovima sebe. Sa svojim srcem i ljubavlju, sa svojim umom i inspiracijom. Tu ste zbog sebe, zbog svog životnog iskustva, zbog doživljaja svog života. Nemojte uzimati one koji putuju sa vama zdravo za gotovo, ali nemojte ni očekivati da vas nagrade za vaš trud i emotivna ulaganja – jer i to radite zbog sebe i svog iskustva, a ne zbog njih.

Nije ničiji posao da nam uliva sigurnost i hrabrost i govori nam kako je sve u redu. Nema vam druge nego da naučite da to osećate, kad vam je samopouzdanje poljuljano, kad počnete da sumnjate u sebe i gubite tlo pod nogama. Potrebno vam je da se u svom srcu, u sebi samom, osećate kao kod kuće, jer tek tada ćete biti komotni svuda u svetu i nikome nećete ništa zamerati i niko vam neće smetati.

Comments