Pozitivnost nam je potrebna i u običnim, dnevnim stresnim situacijama, a naročito kada stres eksalira i preti da se pretvori u trajnu strepnju, strah i neizvesnost. Sadašnja situacija je veliki izazov i velika škola pozitivnosti – savladajte tu lekciju, korak po korak.

Ostanite usredsređeni na sadašnji trenutak

Sada je ovako, dok ne bude drugačije. Sutra će možda biti gore i teže i prekosutra i ko zna koliko narednih dana. Dok tenzija ne popusti i dok ne postane drugačije. Ali, mi ne možemo da vidimo ni sutrašnji trenutak, a kamoli neki udaljeniji. Možemo da se setimo lepim momenat aiz prošlosti, ili da zamislimo lepe i srećne trenutke u budućnosti i da se napajamo njihovom energijom, ali mi boravimo ovde i sada. A sada je tako kako je sada. Dakle, kad počnu da vas obuzimaju crne misli, strahovi, teskoba, panika, umirite se, dišite i usidrite se u sadašnjost. Savladajte umetnost nedelanja – prosto budite. Veliki je to zen.

Suočite se sa problemima – redom

Neke teškoće i prepreke možete predvideti, a neke će samo iskočiti i zaustaviti vas. Ne možete biti sto posto spremni za sve prepreke, možda ne možete biti ni pedeset posto spremni. Ali možete biti odlučni i disciplinovano se suočavati sa problemima, onim redom kojim se pojavljuju. Rešavajte jedno po jedno, sada. Sutra ćete se suočavati sa problemima koji se budu pojavili, danas rešite ono što možete i pronađite u sebi osećanje ispunjenosti zbog svoje rešenosti, hrabrosti i istrajnosti.

Pronađite razumevanje

Lakše je osuđivati, buniti se i osećati se kao žrtva. Razumevanje je veoma kompleksna i zahtevna disciplina i traži od vas da angažujete svoj um, svoje srce, svoj osećaj i logiku – sve odjednom. Najbolja stvar kod razumevanja je što kad nešto razumete, uvidite, shvatite i prihvatite, možete pomoći i drugima da prošire perspektivu i osećaju se bolje.

Comments