Pokušajte, ovo je zabavna i oslobađajuća vežba. Otkrićete da vam može pomoći u iskorenjivanju  tog gorkog, toksičnog ukusa zavisti, koji vas stalno prati i ometa vas da uživate u sopstvenom životu. Kad osetite da vas obuzima emocija zavisti, uzmite je celu i testirajte je.

Ako nekome zavidite nekome ko je uspešniji od vas u oblasti kojom se bavite, zapitajte se zašto. Jer više zarađuje? Jer je popularniji u društvu? Ali, da li vam se sviđa životni stil te osobe, njeni prijatelji i krug ljudi koji je podržavaju? Da li želite da živite život te osobe? Da stalno budte svima dostupni, da stalno putujete, da držite seminare i imate javne nastupe? Možete otkriti da vam to deluje iscrpljujuće i da ste zapravo sasvim na svom mestu, sa uspehom koji postižete na način na koji volite da radite. Da niste spremni da se toliko žrtvujete, otkrivate, prikazujete, da trošite svoju energiju posvećujući se edukovanju drugih i podređujući svoj mir i udobnost zahtevima uspeha.

To vam može pomoći da steknete zapanjujući uvid u to koliko vam se sviđa vaš način života, koji vam pruža pogodnosti koje želite, privatnosti koliko vam je potrebno i angažovanja koliko vam prija. Uopšte se ne biste osećali prijatno i opušteno, kada biste morali da živite na takav način, kakvim živi osoba kojoj zavidite.

Ova vežba vas podseća da ništa nije lako i jednostavno, da ničiji život i uspeh nisu savršeni i čisti, da svaki izbor nosi svoje breme i probleme i da je zavist nerealno osećanje – kao kad gledate kroz (otrovno) ružičaste naočari i ne vidite sve što stoji iza privlačne fasade. Možete otkriti da imate sasvim dovoljno onoga što mislite da vam nedostaje i da niste spremni da plaćate veću cenu od one koju već plaćate, za uspeh koji priželjkujete.

U stvari, prilično ste zadovoljni svojim životom i onim što ste već postigli. Takođe, razvićete sposobnost da gledate ispod površine i podstaknete svoju empatiju i emotivnu inteligenciju, jer ćete doći do pitanja kao što je – da li je ta osoba zadovoljna sobom? Da li joj se sviđa to što ima? Možda i ona čezne za nečim drugačijim i nekome zavidi? Možda bi se menjala sa nekim? Možda sa vama, jer živite mirnijim, sređenijim i stabilnijim životom, koji ona ne poznaje. Da li je moguće da bi osoba kojoj zavidite mogla da zavidi vama?

Nemojte se razočarati ako ne istisnete zavist iz svog mentalnog prostora, ova vežba je prosto alat za upravljanje zavišću, za podizanje svesti i produbljivanje razumevanja. Koristite alat kad god vam je potreban  – i to će biti dovoljno da vam olakša teret zavisti, da vam raščisti perspektivu i omogući da više cenite svoj život.

Naslovna fotografija: instagram.com/nicolassimoes

Brankica Milošević

Comments