Često smo sami sebi najgori neprijatelji, najstrože sudije i kažnjavamo se zbog svojih slabosti i grešaka – a tako se nikada ne bismo ponašali prema bilo kom drugom, a kamoli prema najboljem prijatelju. Koncept odgajanja najboljeg prijatelja u samom sebi, preporuka je savremenih terapeuta, koji nude i alate kojima ćete baratati da biste to postigli, da biste transformisali samodestruktivnost u konstruktivan odnos ljubavi prema samom sebi.

Napravite listu onoga što volite kod sebe

Kada se osećate loše i počinjete da verujete u sva omalovažavanja koja vam servira vaš um, ovo je dobar način da uzvratite. Uzmite neku posebnu svesku koja vam se sviđa, koristite omiljen pribor za pisanje, sedite i zapišite sve ono što volite kod sebe. Važno je da ih zapišete, da ih vidite na papiru – tako na osnovnom nivou materijalizujete svoje vrednosti, stvarajući „dokaze“ za svoj um.

Duboko dišite

Disanje je jedan od najvažnijih alata u umirivanju uma i postizanju ravnoteže, a uzimamo ga zdravo za gotovo i zaboravljamo da ga koristimo svesno. Dakle, kad se osećate preplavljeno, frustrirano, uznemireno, samo dišite. Udahnite duboko kroz nos i izdahnite lagano na usta. Radite to dok se ne umirite.

Unutrašnji dijalog premotajte unazad 

Nakon što ste se smirili dubokim disanjem, premotajte unazad taj dijalog koji ste imali sa sobom. Kad vaše misli o sebi počinju da budu surove, premotajte unazad i pokušajte ispočetka. Dajte sebi drugu šansu da ispravite stvari i da sebi neke stvari kažete drugačije.

Comments