Da li si dovoljno zreo za vezu?

Vežbe u kancelariji za one koji celog dana sede

Klasični odevni komadi koji bi trebalo da budu u ormaru svakog muškarca ovog proleća

Jednostavne kombinacije koje možeš nositi svakog dana

Filmovi koje kritika nije volela, ali Oskar jeste

Ljubav najčešće uopšte nije ono što očekuješ

Trening sa tegovima je bolji od kardio treninga – evo i zašto

6 stvari koje te sprečavaju da smršaš u 20, 30 i 40 godina

5 navika koje će “bustovati” tvoju životnu energiju

Stvari koje razumeju samo dobri ljudi sa opakim šefovima

7 “svežih” stilskih ideja za minimaliste

Ako je voliš, onda je drugačije tretiraš u krevetu – da li je to diskriminacija?

Izvodljive maštarije: Pomerite granice u seksu

24h u životu svakog muškarca

Od bogatstva do prosjačkog štapa i nazad – poznati muzičari gubitnici

Kako da shvatiš i odigraš ulogu oca

Kako da shvatiš i odigraš ulogu oca

1/2

Muškarci obično nemaju nikakvu pripremu za očinstvo, osim ako nisu (dosta) starija braća, pa silom prilika čuvaju (dosta) manju decu i prihvate obaveze i odgovornosti koje većina momaka ne upozna i ne shvata, dok se ne suoči sa očinstvom. Tada se neki snađu, odnosno, počnu da uče i da se snalaze u ulozi oca, a neki ostaju zgranuti, razočarani i uvređeni što je sad neko važniji od njih i ne uspevaju da pronađu svoje mesto uz dete. Njima izgleda kao da je ono postalo centar sveta i oduzelo im žensku ljubav i pažnju, koju su ranije imali samo za sebe. Ne uspevajući da se suštinski uključe i posvete detetu i prodici, distanciraju se, bežeći od porodičnih obaveza u poslovne i tražeći oduška u avanturama. Ne želiš da propustiš ono što je tako poseban i jedinstven događaj u životu – odrastanje svog deteta (svoje dece), otkrivanje novih nivoa nežnosti i brige, proširivanje kapaciteta za ljubav i prihvatanje… Jer to je sve ono što ti uloga oca omogućava i nudi – ti samo treba to da uzmeš, da prioneš, da se uključiš i ostaneš uključen. Tako se gradi bliskost sa detetom, tako se pomaže ženi koja u odgajanju deteta nosi najveći teret i tako se ostaje u dobrom braku i čuva se porodica.

otac Kako da shvatiš i odigraš ulogu oca

Osim toga, detetu je potrebno da ima oca koji je aktivan u svojoj ulozi – potrebna mu je ravnoteža u odnosu na način na koji ga vaspitava i voli majka. Pritom se ne misli na onu klasičnu podelu – brižna majka i strog otac – nego na energiju, žensku i mušku, koja pruža dinamiku i uticaj koji nedostaje, ako se otac pomeri i izmakne iz svoje uloge i ako majka pokušava da nadoknadi. Nije moguće da jedan roditelj svojom brigom i staranjem zameni nedostajuće, majka ne može biti i otac i majka (i obrnuto) a ne treba ni da pokušava, ako se nađe u toj situaciji.

Istraživanja su pokazala da su intelektualne sposobnosti i veštine razvijenije kod dece čiji su očevi bili uključeni u njihovo odgajanje, igrali se sa njima i čuvali ih dok su bili bebe. Uočeno je i da angažovanje oca doprinosi bržem razvoju opismenjavanja i visokim postignućima deteta, čak i ako očevi nisu bili visoko obrazovani. Neki analitičari smatraju čak da je uloga oca toliko važna, da bez nje razvoj govora kod deteta kasni i počinje dosta posle prve godine, a to objašnjavaju time što majka ispunjava većinu detetovih potreba i dete je doživljava kao produžetak sebe, kao celinu kojoj pripada. Ova vrsta povezanosti iskučuje govor – komunikacija se odvija na sasvim drugom nivou, pa govor nije ni potreban. Ali kada je otac uključen i prisutan, dete uviđa da između roditelja postoji svet u kome ono ne učestvuje, jer je to verbalni svet koji ono tek treba da osvoji. Dete oseća frustraciju, jer je isključeno iz njihovih interakcija i ta frustracija pokreće razvoj govora – ono usvaja reči i savladava govor, da bi se rešilo osećanja isključenosti.

Wannabe TV

Editors choice