Kada ishodi ne ispunjavaju naša očekivanja, kada su naše nade odbačene, osećamo razočaranje – kombinaciju frustracije, tuge, gubitka i besa, koja može ostaviti posledice na naše ponašanje u budućnosti.

Možete osećati razočaranje zbog mnogih stvari, velikih, malih, srednjih – nije bitna toliko veličina „projekta“ koji je pošao naopako, koliko razlika između očekivanja i ishoda. Što je veća suprotnost između onoga što ste očekivali i onoga što se dogodilo, veće je razočaranje, pa se tako možete osećati potpuno poraženo zbog nečeg što objektivno nije ključno i vitalno u vašem životu. Upravljanje razočaranjem pomaže da se ublaži ubod neprijatnog ishoda, a dugoročno pomaže tako što nas uči da ne treba da odustajemo od traženja prilika i promena, samo zato što bismo mogli da se razočaramo. Ovo su strategije za upravljanje razočaranjem.

Setite se zašto ste uopšte ušli u tu priču

Posle razočaranja, korisno je da na trenutak ostavite po strani rezultat i da se prisetite razloga i motiva za vaše napore. Uglavnom se koncentrišemo na to da prođemo kroz sadašnjost, pa je potreban napor da se setimo zašto smo uopšte ušli u tu priču, šta nas je pokrenulo i inspirisalo da počnemo. Ishodi često prikrivaju primarne uticaje. Vraćajući se u prošlost i rekreirajući prvobitni kontekst, možete bolje razumeti svoje početne izbore i bolje proceniti svoje razloge i motivaciju, bez pristrasnosti zbog ishoda. 

Priznavanje osećanja 

Zaista ste želeli taj posao (tu vezu), a odbijanje je bilo neprijatno i poražavajuće. Ne treba da se zadržavate na ishodu, ali ne treba ni da hrlite u preranu (i lažnu) pozitivnost. Prihvatanje emocije razočaranja, koliko god bilo bolno, omogućava vam da razumete svoje razočaranje, a to razumevanje umanjuje moć razočaranja, odnosno, njegov budući uticaj, dozvoljavajući nam da vidimo širi spektar mogućnosti. Prepoznavanje razočaranja nas čak čini samosvesnijim! 

Procena očekivanja 

Da li su naša očekivanja bila realna? U zavisnosti od odgovora, možemo promeniti svoj pristup, ili svoja očekivanja. Zatim, pokušajte ponovo. Možda ćete ponovo „propasti“, ali to ćete uraditi bolje. Pokušajte ponovo na drugačiji način. Možda ćete uspeti. Razmislite o tome da uložite isti napor dok smanjujete svoja očekivanja, čime ćete smanjiti razočaranje, ako ishod bude nezadovoljavajući. Ovu strategiju ne treba primenjivati stalno, ali ponekad je korisno zauzeti stav „ne može da škodi“, odnosno, „ništa ne gubim“ – da biste pokušali više puta iznova. 

Ako vam neko kaže da ste ga razočarali, to je, takođe, interakcija između očekivanja i rezultata. Šta je ta osoba očekivala od vas? Da li su njena očekivanja bila razumna?

Ne generalizujte neuspeh 

Ako ste jednom odbijeni, ne znači da ćete biti sledeći put. Ne treba da prestanete da šaljete prijave, radove, projekte, rukopise, čak ni nakon čitavog kruga odbijanja. Možete preispitati svoj rad, tražiti drugo mišljenje, posavetovati se sa nekim stručnim, da biste dobili povratnu informaciju i korigovali ono što je potrebno, a sa novim saznanjima možete se prijaviti na različite programe, ili promeniti pristup – sledeće godine. Ne poistovećujete se sa neuspehom – to što su ishodi razočaravajući i što se suočavate sa neuspehom, ne znači da ste vi neuspešni i da će svaka akcija i pokušaj doneti samo još razočaranja. 

Preoblikovanje događaja 

Nakon razočaravajućeg ishoda, možete se fokusirati na pronalaženje koristi. Ovo preoblikovanje nije ni poricanje, ni pozitivizam, to je zdrava i specifična reinterpretacija. Ako je vaš ambiciozni predlog odbijen, možete ceniti vreme koje ste dobili za druge aktivnosti kojima želite da se bavite. U širem smislu, razočaranje vas uči da možete da ga prevaziđete i povećate otpornost.  

Preoblikovanje većih razočaranja može vam omogućiti da uložite energiju u nove prilike. Preoblikovanje malih razočaranja u vaš svakodnevni život može doneti trenutna poboljšanja, sa dugoročnim koristima. 

Uzimanje verovatnoće u obzir

Primenite zakon verovatnoće – najpouzdaniji zakon na planeti. Sunce će izaći sutra ujutru, ali su velike šanse da nećete videti dugu. Ako se upuštate u projekat u kome je uspeh malo verovatan (slanje rukopisa najpoznatijoj izdavačkoj kući), velike su šanse da ćete biti odbijeni. Možete izabrati da nastavite sa smanjenim očekivanjima, smanjujući na taj način i razočaranje. Ili možete da zadržite svoja očekivanja, ali da pokušate sa verovatnijim poduhvatom (manje poznata izdavačka kuća). 

Sa druge strane, zakon verovatnoće nam govori i da se malo verovatne stvari događaju s vremena na vreme. Malo je verovatno da se pojavi bivši partner osobe sa kojom se trenutno viđate (i skrene joj svu pažnju), ili da iznenada ostanete bez podrške za svoj projekat (koji ste započeli), ali ako se to dogodi, smestite ga u zakon verovatnoće dešavanja malo verovatnih stvari. 

Možete upravljati razočaranjima i ne dozvoliti da vam umanje radost života. 

Naslovna fotografija: instagram.com/christianhogue

Brankica Milošević 

Comments