Osim grubih i muževnih muškaraca, sa druge strane imamo one koji su osetljivi i empatični, ali su u tome isto tako rigidni kao i oni prvi. Oni mogu da plaču i u dodiru su sa svojom nežnom stranom, ali nemaju kontakt sa svojom muškom prirodom, odvojeni su od sirove snage i strasti. Ne koriste svoju muškost. Njihova energija je locirana u srcu, a blokirana u nižim energetskim centrima, dok je kod sirovih muškaraca obrnuto, energija im je blokirana u višim centrima.

Grubi muškarci iskazuju bes, a potiskuju nežnost, dok nežni potiskuju ljutnju i iskazuju nežnost, a oba tipa izbegavaju osećanje stida i oba su i dalje u ratu sa sobom i svima oko sebe. Jedan projektuje svoj unutrašnji sukob na okolinu, a drugi pokušava da ga transforimše sa bezbedne razdaljine.

Očigledno, potrebno je uspostaviti ravnotežu – saradnju između muškosti, srca i uma, povezati se u celinu kroz koju energija struji slobodno.
Kada su um (razmišljanje, racionalnost, analitičnost), srce (nežnost, suosjećajnost, ljubav) i muškost(odlučnost, izdržljivost, hrabrost) u balansu i kada međusobno sarađuju, nastaje zdrava muževnost koja se iskazuje sposobnošću da nezavisno od situacije čovek može da bude i grub i nežan i brižan i silovit i sirov i supitlan.

Zdrav muškarac ne sputava i ne odbacuje ni jedan deo svoje ličnosti, i sposoban je da odgovorno upravlja svojom snagom.

Izvori fotograija: www.instagram.com, www.unsplash.com

Brankica Milošević

Comments