Ako se vaš razum često sukobljava sa vašim osećanjima, daleko ste od spontanosti. A ipak, verovatno poznajete spontanost, jer duh je dovoljno snažan i prisutan u svakome od nas, da preuzme vođstvo i ispolji se onda kada je neophodno. 

Um vas može prevariti, jer ima vremena da upadne u sve zamke strukture i obrazaca, razmišljajući i analizirajući. Što više razmišljate, sve više mogućnosti uviđate i sve je teže doneti pravu odluku. A onda, kad počnete da sužavate mogućnosti, da dedukujete i odbacujete najnepoželjnije, bavite se racionalizacijom. To je kao da ste napravili najsofisticiranijeg robota i onda veštačkoj inteligenciji prepustili da izvede analize i donese zaključke. 

Veštačka inteligencija može zaključiti da je život izvor svih problema i postaviti jednačinu tako da rešenje problema bude oslobađanje od života. Logično, zar ne? 


Srce ne poznaje tu logiku, to nije njegov alat. Ono ima direktan pristup svim „bazama podataka“ koje su vam u trenutku potrebne. Način da ih otvori, pretrese, prepozna i primeni, zove se intuicija. Ne znate zašto tako treba da uradite (ili ne uradite), samo imate osećaj da tako treba. 

Potrebno je mnogo hrabrosti i samopouzdanja, da biste naučili da slušate glas svog srca, i da donosite odluke na osnovu osećaja. Da naučite da prepoznajete tu jasnoću i sigurnost, da ih razaznajete ispod koprene uma, koji je uvek preplavljen sumnjama, scenarijima i mogućnostima, koje se razvijaju u hiljadu pravaca. 

Vaše srce zna šta je najbolje za vas. Uvažite ga. Čujte ga, verujte mu, poslušajte ga. Eksperimentišite. Kad počnete da prepoznajete i shvatate spontanost, lakše ćete je praktikovati – sponatnost nije nešto što se odvija izvan praga vaše svesti, samo je brža od uma. A vi ipak možete da je pratite i podesite se na njenu brzinu, na brzinu bleska intuicije. 

Središte vašeg bića nije u umu, nego u srcu – tu su vaše supermenske sposobnosti munjevitog dejstva, dubokog razumevanja i optimalnog postupanja. Verovati sebi, znači slušati svoje srce. 

Naslovna fotografija: instagram.com/thiagoperri

Brankica Milošević 

Comments