Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Kako model muškosti drži muškarce u zamci? (1. deo)

1/3

Model muškosti je doskorašnja praksa čovečanstva. Do pre pola veka se znalo šta znači biti muškarac, a onda su žene počele da se bune protiv toga što definicija muškosti ide preko njihovih leđa i što one moraju da budu potlačene, da bi muškost pobednički dominirala. I sad možete da mislite da je feminizam kriv za sve i da hejtujete ženski rod, ali treba da znate da to samo strah govori iz vas. Model muškosti vas je izneverio – tradicionalna društvena definicija muškosti i rodne podele koje je prate, ne samo da su dovedene u pitanje, nego više ne funkcionišu u praksi. Ravnopravnost vas je dovela dotle da smo svi ljudi, a to nije tako povoljan položaj za muškarce, kao što je vekovima bio.

Krhkost definicije muškosti

Definicija muškosti nasleđena kroz vreme, prilično je divljačka. Nasilje, društvena dominacija, agresivna, čak nekontrolisana seksualnost, žilavost, stoicizam, dok je dominantna “muževna” emocija bes i ljutnja. Muškost zahteva da ograničite svoje emotivne odnose, u borbi za mesto u čoporu, koji uvek može da vas istisne i izbaci i napravi od vas autsajdere. Muškarac manje zaslužuje poštovanje, a više ga „uzima“ namećući se kao opasan, snažan, sposoban da porazi ostale muškarce.

model muskosti blog 2 Kako model muškosti drži muškarce u zamci? (1. deo)

Taj koncept muškosti je zamka, jer je izuzetno nestabilan – biti alfa je promenljiva vrsta ponašanja, a ne prirodan oblik postojanja. To je pre „ne prihvatati sranja od drugih muškaraca“ „kresati puno žena“ „imati prestižnu karijeru“ a to znači da je biti alfa privremeno stanje stvari. Svaki takozvani alfa je samo beta koji čeka da se ponovo pojavi. Svaka mužjačina je u opasnosti da bude proglašena slabićem, da ga svrstaju među „pičke“ ili da postane nečija „kučka“. Kao u zatvoru.Nestereotipno muško ponašanje se osuđuje i muževnost vam može biti oduzeta – tako što ćete izgubiti posao, manje zarađivati i ne biti u stanju da obezbedite porodicu, tako što će vas proglasiti labilnim ako ne možete da izađete na kraj sa svojim emocijama, ili vam pripisati papučarstvo, ako ste posvećeni svojoj partnerki nastojeći da ispunite njene potrebe i želje.

Wannabe TV

Editors choice