Ako nemaš sreće, verovatno si već čuo puno sličnih motivacionih komentara od svojih najbližih, koji su te svojim svesrdnim zalaganjem ugurali u tesan kalup u kome crkavaš, gušiš se i hoćeš da ga se otarasiš, da se oslobodiš i pobegneš. Umireš za slobodom, a ona se ne nalazi spolja, kavez je u tebi i ključ je u tvojim rukama. Ali svi te ubeđuju da kavez ne postoji i da to što ti radiš nije ključ, nego teranje uz q..c. Oni su te naučili kako da živiš – pogledaj ih samo, tako treba. Da budeš nezadovoljan sobom, a da drugima prebacuješ zbog toga, da besniš, ali ne i da plačeš, jer dozvoljeno ti je da budeš besan, to je muški, a tuga i suze su za ..čke. Žene plaču i svoju preosetljivost koriste da manipulišu muškarcima i onda su kučke, a ti treba da veruješ da je ta kučkastost prirodna osobina svake prave žene. I u ljubavnoj vezi treba da očekuješ da žena manipuliše tobom, da te natera da joj ispuniš želje uz pomoć lukavstva, da bude uvek korak ispred tebe i da predvidi tvoje reakcije, da ti se sklanja s puta, ili da te obuzdava, da te drži pod papučom i da ti besniš zbog toga i tražiš da budeš slobodan, nemajući zaista nikakvog pojma šta je sloboda u odnosu, ili u samom sebi. I kad uvidiš da je sve to lažno i dalje je teško pronaći prave stvari i argumentovati svoje uvide i otkrića. Uspostaviti odnos prema sebi i odnos u vezi u kome nalaziš slobodu – jer su i drugi neslobodni i žive u laži, povinuju se klišeima i nastoje da postupaju onako kako treba, a ne onako kako osećaju.

Retko ćeš naići na slobodne duhove, ali odmah ćeš ih prepoznati. Privući će te i iznenaditi, videćeš u njima istinu koju je moguće živeti usred sveopšte laži, ljubav koju je moguće dosegnuti usred sveopšteg straha.

Jer sloboda je samo u istini i ljubavi. Sloboda u tebi je mir u tvojoj duši, a mir donosi spoznaja da si ono što jesi, da misliš svojom glavom, osećaš sva svoja osećanja i postupaš u skladu sa tim što misliš i osećaš, čak i onda (i naročito onda) kad je to u suprotnosti sa svim vrednostima koje neguju svi oko tebe i koje ti ne prihvataš, jer ih zastupaju oni koji ne misle svojim glavama, čija su srca stisnuta, a svest uspavana. Sloboda u odnosu je svest da se stalno opredeljuješ za drugu osobu, da stalno biraš da je staviš na prvo mesto, iznad sebičnih poriva, iznad svog ega, iznad želje da se dokazuješ kao muško, koju pothranjuju kolektivni dvostruki standardi i niska očekivanja koja se u moralu, časti i svesti nameću muškarcima. Da, niska očekivanja. Jer ti si muško ako se pobiješ da odbraniš prijatelja, a ne i ako si diplomata i pomiritelj, frajer si ako si uspešan kod žena, pa čak i ako u toj „uspešnosti“ zapostavljaš i izdaješ svoju ženu, sposoban si ako te zakon ne uhvati u malverzacijama i cenjen si kao lukav poslovni čovek, ako varaš i kradeš na društveno prihvatljiv način, u okvirima političke korektnosti.

blog 3 Kako prestaješ i ponovo počinješ da voliš sebe
Comments