U kasnom 19. i ranom 20. veku, u zapadnjačkom društvu je legitimnost stekao neolitski tip muškarca, pa i više od toga. U modi su bili debeli muškarci, što je opet svedočilo o njihovom statusu – nisu morali da rade fizičke poslove, dobro su jeli i uživali u luksuzu. I to je bilo poslednji put da je muška debljina bila u modi – na pragu konzumerizma i globalizma, debljina se iz oznake statusa pretvorila u bolest, koja nikako nije iskorenjena. Ženska debljina nije pratila ovaj trend, ali i danas je krupan i debeo muškarac fizički simpatičniji i prihvatljiviji od krupne i debele žene.

Početkom 20. veka, nastala je industrija snova, lepote i poželjnosti – Holivud. Ni do danas nije prestala da diktira lepotu i stil i da lansira glumce – predstavnike raznih tipova lepote, uz ponekog ćelavog debeljka, koji predstavlja oličenje dobrog srca i ljudske plemenitosti koja prevazilazi fizičke nedostatke, kao i uz poneku debelu komičarku, ili karakternu glumicu, retku koliko i patuljci na filmu.

Kad za nekog danas kažemo da je zgodan i dobar dasa, obično sledi pitanje „kao ko?“ . Te tako, kad govorimo o muškoj lepoti, muževnosti, ličnosti i šarmu, svaki tip možemo da uporedimo se nekim glumcem, od Klerk Gebla, preko Bred Pita, Kijanu Rivsa i Džoni Depa, do Rajana Gozlinga, savremenog mužjaka za primer.

Dakle, ako pretenduješ na dobar izgled, odaberi filmski uzor najsličniji onome što ti je priroda dala i drži se prepoznatljivog imidža.

muska lepota 3 Kako se pojam zgodnog i privlačnog muškarca menjao kroz vreme

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu

Izvori fotografija: www.thefashionisto.com

Brankica Milošević

 

Comments