Svi vrlo uspešni su istovremeno i veoma zauzeti i u građenju i održavanju svoje karijere oni vrlo brzo otkriju da su im potrebne tehnike i strategije za održavanje smirenosti i stabilnosti. Oni traže pomoć stručnjaka u tome, angažuju terapeute, lajf koučeve, gurue i usvajaju drevne veštine opuštanja, medatacije i relaksacije – jer im je jasno da će ih posao, uspeh i stres progutati, ako ne sačuvaju smirenost i stabilnost. To što oni nauče od svojih duhovnih vodiča, savetnika i terapeuta nisu nikakve tajne i magija – ali to je ono što najteže učimo u životu, jer očekujemo da su otkovenja komplikovana, pa propuštamo da uvidimo ono jednostavno i istinito.

Vrednuju ono što imaju

Oni ne uzimaju zdravo za gotovo svoj uspeh i cene sve što su postigli i što imaju – uživaju u tome, zahvalni su zbog svega, zadovoljni su sobom. A taj stav održava stabilnim nivo hormona kortizola, koji reguliše stres.

Ne postavljaju sebi pitanja tipa “šta ako?”

Dobro znaš da ovakva pitanja vode u beskrajna zamišljanja najgorih scenarija koji se mogu ostvariti, a to vodi u nervozu, anksioznost, nesanicu. Svoje misli bi trebalo da možeš da biraš i preusmeravaš – pa, pokušaj. To je ono što uspešni rade. Preusmeravaju svoje misli, ne dozvoljavaju brizi da ih opseda, urade ono što mogu najbolje što mogu i nadaju se najboljem.

Drže se pozitivnog stava

Pozitivnost pomaže da se održi naboj energije potreban da se posao obavi, da se fokusira pažnja i da se stres drži na distanci. Ponekad je teško usmeriti se pozitivno i odagnati slutnje i brige, ali ako ne možeš da nađeš ništa pozitivno u danu koji se odvija, onda misli na dobre stvari koje su se desile prethodnih dana, u prethodnom periodu, ili na dobre stvari koje će doći, koje želiš, na kojima radiš i očekuješ ih.

Comments